Καραμελένια Μηλό-Πίτα

Καραμελένια Μηλό-Πίτα

Γλυκιά πίτα με μήλα κρέμα βανίλιας και σάλτσα καραμέλας! Μια πίτα διαφορετική παράξενη δημιουργία του μυαλού μου. Τραγανό φύλλο με γέμιση όλο αρώματα και γλύκα.

Καραμελένια Μηλό-Πίτα

Πάμε να φτιάξουμε καρεμελένια μηλόπιτα βήμα – βήμα.

Συνταγή για τη ζύμη δείτε την εδώ. (θα χρειαστείτε τη μισή ποσότητα)

Υλικά για την γέμιση

2  μεγάλα μήλα

ζάχαρη

κανέλα

1 κ.σ βούτυρο

½  κ.σ αλεύρι

Υλικά για την κρέμα

250 γρ γάλα

30 γρ ζάχαρη

1 κρόκο

30 γρ κόρν φλάουρ

πρέζα αλάτι

20 γρ βούτυρο

1 κ.γ υγρή βανίλια

Υλικά για πάνω στα φύλλα

½  φλ.τσ σπορέλαιο

1 κ.σ νερό

Υλικά για την σάλτσα καραμέλας

1 φλ.τσ ζάχαρη

½  φλ.τσ νερό

¾  φλ.τσ γάλα εβαπορέ

2 κ.σ κοφτές βούτυρο

½  κ.γ υγρή βανίλια

¼  κ.γ αλάτι

Εκτέλεση                                                      

Για την κρέμα βάζω σε μια κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη, τον  κρόκο, το κόρν φλάουρ, το αλάτι,  τη κανέλα και τη βανίλια σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύω  και μόλις πήξει την κατεβάζω από την φωτιά, προσθέτω τέλος το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να γίνει λεία.

Σκεπάζω την κρέμα με μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα και την αφήνω να κρυώσει πολύ καλά στο ψυγείο.

Καραμελένια Μηλό-Πίτα

Βάζω σε ένα τηγάνι τα μήλα κύβους με το βούτυρο και ανακατεύω, πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα και τέλος με το αλεύρι. Μετά από 1-2 λεπτά κατεβάζω τα μήλα από την φωτιά. Τα αφήνω και αυτά να κρυώσουν πολύ καλά.

Καραμελένια Μηλό-Πίτα

Για την καραμέλα βάζω την ζάχαρη και το νερό  σε κατσαρόλα, ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΩ απλά περιμένω να λιώσει και να πάρει χρώμα. Περίπου 5-6 λεπτά μετά βλέπω ότι αλλάζει χρώμα και γίνεται καραμέλα.

Χαμηλώνω την φωτιά  ρίχνω το εβαπορέ και ανακατεύω, με προσοχή γιατί φουσκώνει και καίει πολύ μετά από 1-2 λεπτά κατεβάζω, από την φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτω το βούτυρο, την βανίλια και το αλάτι. Συνεχίζω το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις. Δεν ακουμπάμε και δεν δοκιμάζουμε ποτέ ζεστή καραμέλα αφήνουμε να κρυώσει.

Καραμελένια Μηλό-Πίτα

Το ζυμάρι για την πίτα είναι το ίδιο όπως και η διαδικασία  που κάνω στην Τυρόπιτα (δείτε την εδώ) απλά κάνω 4 φύλλα και ταψί 22 εκ. Ανοίγω ένα φύλλο κάτω να προεξέχει ένα φύλλο μέσα σουρωτό. Ανακατεύω την κρύα κρέμα με τα κρύα μήλα και την απλώνω πάνω.

Καραμελένια Μηλό-Πίτα

Ρίχνω 2-3 κουταλιές καραμέλα πάνω στην γέμιση πάλι φύλλο σουρωτό. Τέλος κλείνω την πίτα με το 4ο φύλλο και 2-3 κ.σ σπορέλαιο και το νερό. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 35-40 λεπτά. Πάντα ανάλογα τον φούρνο μας και πόσο ξεροψημένη μας αρέσει.

Καραμελένια Μηλό-Πίτα

Σερβίρουμε την πίτα με έξτρα σάλτσα καραμέλας αν θέλουμε.

Αυτή είναι η Καραμελένια-Μηλό-Πίτα μου δοκιμάστε την !!

image_pdf
Κατεβάστε την συνταγή
image_print
Τυπώστε τη συνταγή

You might also like

Κανενα σχόλιο

Γράψτε κάτι