Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σου την Τσαλακωτή Σπανακοτυρόπιτα, που έφτιαξα πριν λίγες μέρες, είναι μια μοναδική συνταγή. Είναι μια από τις καλύτερες πίτες που έχω φτιάξει και θέλω να μοιραστώ μαζί σου όλα τα μυστικά.
Έλα στην κουζίνα μου να φτιάξουμε μαζί την πιο τραγανή πίτα, βήμα βήμα.
Τσαλακωτή Σπανακοτυρόπιτα
Αν ακολουθήσεις την συνταγή θα ανοίξεις πολύ λεπτά φύλλα, όποιος δοκιμάσει την πίτα σου θα νομίζει ότι είναι με φύλλο κρούστας !
Εργαλεία
- Κατσαρολάκι
- Μίξερ
- Μπολ
- Πλάστης ξύλινος
- Πλαστήρι
- Πολυκόφτης (Μούλτι)
- Ταψί 34 εκ.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 325 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
- 165 γρ Σόδα αναψυκτικό
- 20 γρ Ηλιέλαιο
- 5 γρ Μπέϊκιν Πάουντερ
- 4 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
- ½ Αυγό
Για τη γέμιση
- 150 γρ Σπανάκι
- 125 γρ Φέτα
- 125 γρ Μυζήθρα
- 1 Αυγό
- Αλάτι Μεσολογγίου
- Πιπέρι
Για τελείωμα
- 120 γρ Βούτυρο κλαριφιέ
- 20 γρ Ηλιέλαιο
- Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλεύρι, προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι, σε 2-3 δόσεις και ζυμώνουμε.
- Μόλις καθαρίσει το μπολ, μετά από 5-6 λεπτά, σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 2 ώρες.
Για τη γέμιση
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μουλτι να γίνουν σαν κρέμα.
Για το στήσιμο
- Αφού ξεκουραστεί η ζύμη τη χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια και τα σκεπάζουμε να μην στεγνώσουν.
- Ανοίγουμε ένα φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται, μετράμε το φύλλο στο ταψί και κόβουμε αυτά που περισσεύουν.
- Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί που έχουμε βουτυρώσει ελάχιστα.
- Τα φύλλα που κόψαμε τα βάζουμε πάνω από το φύλλο που έχουμε ήδη βάλει στο ταψί, συνεχίζουμε το ίδιο με αλλά 4 φύλλα.
- Έχουμε ανοίξει συνολικά 5 φύλλα και έχουμε βάλει ενδιάμεσα όλα τα κομμάτια που περισσεύουν, βάζουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε το ίδιο με αλλά 3 φύλλα.
- Έχουν μείνει 2 τελευταία μπαλάκια, ανοίγουμε το ένα και το σουρώνουμε στη βέργα όπως κάνουμε στο σαραγλί.
- Το βάζουμε έτσι σουρωτό στο ταψί να πιάσει και να σκεπάσει την μισή πίτα, ανοίγουμε και το τελευταίο το σουρώνουμε και μπαίνει σουρωτό δίπλα στο άλλο μισό.
- Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια μέχρι κάτω και την περιχύνουμε κουταλιά - κουταλιά με το βούτυρο και το ηλιέλαιο.
- Ψήνουμε στον αέρα και κάτω αντίσταση, στη δεύτερη σχάρα από κάτω, στους 190 βαθμούς, πάντα ανάλογα το φούρνο σου και πως ψήνει, για 40-45 λεπτά.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
- Αφήνουμε 10 λεπτά και μετά τη βάζουμε να κρυώσει σε σχάρα, διατηρείται τραγανή μέρες, αν μείνει βέβαια !!
Έξυπνα Μυστικά
Όταν θέλεις να βάλεις στην συνταγή ½ αυγό βάζεις ένα αυγό σε ένα μπολ το χτυπάς με ένα πιρούνι και παίρνεις το μισό, το υπόλοιπο δεν το πετάς ή το βάζεις σε ομελέτα.
Καθαρίζεις οπωσδήποτε το βούτυρο από το γάλα (κλαριφιέ), το βάζεις να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και παίρνεις το καθαρό βούτυρο από πάνω. Αυτό θα ζυγίσεις, έτσι θα γίνει τραγανή η πίτα σου.
Ανοίγεις τα φύλλα με νισεστέ παρά πολύ λεπτά, άλλο ένα μυστικό να γίνει τραγανή η πίτα σου.
Όταν θέλεις να ζεστάνεις την πίτα σου βάλε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί και βάλε τα κομμάτια της πίτας σου, σε 2 λεπτά είναι έτοιμη σα να την έφτιαξες τώρα.
Πρόσεξε το αλεύρι σου, το ταψί σου και το ψήσιμο, έτσι θα κάνεις την πιο τέλεια πίτα που έχεις φτιάξει ποτέ!!
Καλή επιτυχία περιμένω την φωτογραφία σου και τα σχόλια σου !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 106.33kcal | Υδατάνθρακες: 9.39g | Πρωτεΐνη: 3.11g | Λιπαρά: 6.35g | Κορεσμένα Λιπαρά: 3.21g | Φυτικές Ίνες: 0.45g | Σάκχαρα: 0.38g
Το εννοείτε όταν λέτε τα κομματακια φύλλο που περισσεύουν τα βάζω ενδιάμεσα; Ενδιάμεσα που; Επισης, λαδώνετε κάθε φύλλο η μονο περιχύνετε με βούτυρο/λάδι στο τέλος;
Καλησπέρα σας. Τα κομματάκια τα βάζω ενδιάμεσα πάνω στα φύλλα και όχι δεν λαδώνω ενδιάμεσα, ούτε λαδώνω με λάδι, αλλά με βούτυρο στο τέλος.
Θα ηταν πιο ακριβές να ανεβαζατε ενα βιντεακι με τα δυο τελ φύλλα. Δεν έχουμε κανει σαραγλακι ολες κ προφανώς δεν ξερουμε..οπως επισης το αλευρι. Δεν υπαρχει παντού..
Καλησπέρα σας, με την πρώτη ευκαιρία θα κάνω και ένα βίντεο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Υπέροχη η πίτα!!!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια !
Για ταψί κουζίνας πια δοσολογία πρέπει να χρησιμοποιείται? ×2 ή ×3.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλησπέρα, η Τσαλακωτή πίτα είναι μια ιδιαίτερη πίτα όπως βλέπετε. Αν τα καταφέρνετε τόσο καλά να ανοίξετε παρά πολύ λεπτό φύλλο, ναι μπορείτε να την διπλασιάσετε ή να την τριπλασιάσετε!!! Να ξέρετε το φύλλο πρέπει να το ανοίξετε παρά πολύ λεπτό!! Καλή επιτυχία!
Είναι από της ωραιότερες πίτες συγχαρητήρια!!!
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια !
Καλησπέρα σας μόνο 150 γραμμάρια σπανάκι;;και τι εννοείτε το πολτοποιουμε τελείως σαν κρέμα δηλαδή ;;
Αν θέλετε βάζετε περισσότερο, εμένα δεν μου αρέσει πολύ γέμιση!! Και ναι το πολτοποιούμε σαν κρέμα.
Καλημέρα. Ποιο αλεύρι ΓΟΧ χρησιμοποιείτε για αυτή τη πιτα; μπορείτε σας παρακαλώ να μας υο διευκρινισετε; γιατί το καυε αλεύρι έχει διαφορετική αναλογία με τα υγρά
Όποιο αλεύρι για πίτες βρείτε είναι εντάξει.Πάντα έχετε δίπλα σας λίγο νερό και αλεύρι.Έτσι αν χρειαστείτε κάτι από τα δυο μπορείτε να προσθέσετε.
Ποιο αλεύρι ΓΟΧω χρησιμοποιείτε σε αυτή την συνταγή;
Στο σαραγλι σουρώνουμε το φύλλο στον πλάστη και το αφήνουμε σουρωμένο.
Δεν καταλαβαίνω 2 φύλλα σουρωμένα πως καλύπτουν το ταψι;
Αντί να βάλεις ένα ίσιο φύλλο, βάζεις φύλλα που τα έχεις σουρώσει,όπως στα σαραγλί.