Όταν διαβάσετε τον τίτλο της συνταγής είμαι σίγουρη ότι θα γελάσετε, Μπακλαβάς με γιαούρτι. Εγώ αυτό έκανα και ξαναρώτησα, Μπακλαβάς με γιαούρτι; ναι καλά άκουσα. Εννοείται ότι ζήτησα την συνταγή και ήθελα να την φτιάξω αμέσως. Όσο ζω μαθαίνω το λέω και το ξαναλέω, το είπα μόλις έφαγα την πρώτη μπουκιά.
Ας το πάρουμε από την αρχή, υπάρχει μια μοναδική γυναίκα στην ζωή μου. Ξέρετε από αυτές που δεν πιστεύεις ότι υπάρχουν, αλλά πάντα είναι εκεί. Μου έχει σταθεί πάρα πολλές φορές και είναι σαν οικογένεια για μένα. Το ξέρει της το έχω πει πολλές φορές, γιατί αυτά τα λες δεν εννοούνται. Αυτή η ξεχωριστή η ακούραστη, η Κατερίνα (η Κατίνα, σσσ δεν της αρέσει). Έφτιαχνε πριν χρόνια, όταν ήταν τα παιδιά της μικρά αυτή την συνταγή.
Έτσι της είπα θα την φτιάξουμε και μαζί, για να πω την αλήθεια δεν την πίστεψα. Φτιάξαμε που λέτε τον Μπακλαβά, τον δοκιμάσαμε και άκουσα τα καλύτερα. Την επόμενη μέρα τον έφτιαξα πάλι και τον πήγα σε φίλους μου όπως τον βλέπετε. Δεν γινόταν να μην μοιραστώ αυτή την συνταγή μαζί σας, γιατί μου άρεσε πολύ. Και είναι ξεχωριστή όπως είναι για μένα η Κατίνα, καλά καλά Κατερίνα. Δεν λέω άλλα πάμε στην κουζίνα μου, βάζω καφέ και θα τον φτιάξουμε παρέα.
Μπακλαβάς με γιαούρτι
Εργαλεία
- Κατσαρόλα
- Μίξερ
- Πινέλο Σιλικόνης
- Ταψί
Συστατικά
Για τον μπακλαβά
- 500 γρ Φρέσκα Φύλλα Κρούστας ή κατεψυγμένα
- 200 γρ Γιαούρτι Στραγγιστό
- 200 γρ Καρύδια
- 170 γρ Ελαιόλαδο
- 100 γρ Ζάχαρη
- 2 Αυγά
- 2 κ.γ. Μπέϊκιν Πάουντερ
- Κανέλα
- Γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
- 400 γρ Νερό
- 350 γρ Ζάχαρη
- ½ Λεμόνι
- 1 κ.γ. Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε ή 2 βανιλλίνες
Οδηγίες
Σιρόπι
- Βάζουμε το νερό με την ζάχαρη να βράσει περίπου 10 λεπτά, το βλέπουμε. Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο το σιρόπι, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι, να κρυώσει τελείως.
Μπακλαβάς
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη, να ασπρίσουν να γίνουν σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μπέικιν, τα καρύδια, τη κανέλα και το γαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Λαδώνουμε το ταψί και κόβουμε τα φύλλα στη μέση αυτό μας βοηθάει πολύ.
- Βάζουμε τα μισά φύλλα κάτω, τα λαδώνουμε όλα ενδιάμεσα και επάνω την γέμιση.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα λαδώνουμε ένα - ένα και τα βάζουμε από πάνω.
- Στρώνουμε και λαδώνουμε το τελευταίο φύλλο και το βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Ανάβουμε το φούρνο κάτω αντίσταση και αέρα, στους 180-190 βαθμούς. Κόβουμε τον μπακλαβά όπως μας αρέσει και τον ψήνουμε 45-50 λεπτά.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
- Μόλις ψηθεί ο μπακλαβάς και πάρει χρυσό χρώμα, τον σιροπιάζουμε καυτό.
- Κρύο το σιρόπι και καυτός ο μπακλαβάς, δεν τον κόβουμε, τον αφήνουμε να κρυώσει. Ακόμα καλύτερα να τον κόψουμε την επόμενη μέρα, έτσι σιροπιάζεται τέλεια.
- Σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό, ταιριάζει τέλεια είναι πεντανόστιμος.
Έξυπνα Μυστικά
Διατροφική Αξία
Προσωπική σημείωση
Υπέροχη συνταγή
Σε ευχαριστώ