Βαρένικα

11.7K

Αν σας ρωτήσουν πιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό; Εγώ θα σας έλεγα τουλάχιστον δέκα. Αυτό που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, σίγουρα είναι τα βαρένικα. Είναι ποντιακό φαγητό, γι αυτό ίσως να μη το ξέρετε όλοι.

Σίγουρα αυτό το φαγητό με πάει πολλά χρόνια πίσω, στην αγαπημένη μου θεία Λίζα. Τα έφτιαχνε μοναδικά και δεν έχω ξανά φάει σαν της θείας μου. Όσο και αν προσπαθήσω να σας περιγράψω την γεύση τους, αν δεν τα δοκιμάσετε δεν θα μπορέσετε να με καταλάβετε.

Για να σας δώσω μια εικόνα, μοιάζουν πάρα πολύ με ραβιόλια. Είναι απλά από τα πιο πεντανόστιμα φαγητά, αυτό θα σας πω. Καλύτερα να πάμε στην κουζίνα μου, να τα φτιάξουμε βήμα – βήμα να τα μοιραστώ μαζί σας. Αν και έχουν απλά υλικά, φαίνονται δύσκολα. Φτιάξτε τα με παρέα, θα σας φανούν πολύ εύκολα. Πάμε να φτιάξουμε Βαρένικα και περιμένω εντυπώσεις, μόλις τα δοκιμάσετε.

5 από 9 ψήφους

Βαρένικα

Παραδοσιακό Ποντιακό Ζυμαρικό !
Μερίδες 4
Προετοιμασία 1 ώρα 30 minutes
Ψήσιμο 30 minutes
Συνολικός χρόνος 2 ώρες

Εργαλεία

  • Μπολ
  • Μαρίζ
  • Τρυπητό
  • Αντικολλητικό Τηγάνι
  • Εργαλείο για Βαρένικα (προαιρετικά)

Συστατικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

  • 500 γρ Μυζήθρα
  • 1 Αυγό

Για επάλειψη

  • 150 γρ Βούτυρο

Οδηγίες

  • Σε ένα μπολ βάζουμε την μυζήθρα, λίγο αλάτι και το αυγό ανακατεύουμε πολύ καλά την γέμιση.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο - λίγο το νερό και ζυμώνουμε, να γίνει μια σφιχτή ζύμη να μην κολλάει.
  • Την αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί και ανοίγουμε φύλλο, μέτριο σε πάχος.
  • Αν έχουμε μεταλλικό (εργαλείο για βαρένικα), απλώνουμε ένα φύλλο βάζουμε γέμιση και κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο. Αν δεν έχουμε το μεταλλικό για τα βαρένικα, απλά ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε στρόγγυλα. Όπως όταν φτιάχνουμε τυροπιτάκια, ακριβώς ίδια διαδικασία και σχήμα.
  • Βάζουμε γέμιση και τα κλείνουμε σαν τυροπιτάκια. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη και τα βράζουμε όταν θέλουμε όπως είναι.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει, με αλάτι όπως βράζουμε τα μακαρόνια.
  • Απλά δεν θα βάλουμε πολλά μαζί, να μην κολλήσουν ή χαλάσει το σχήμα τους.
  • Μόλις περάσουν 2-3 λεπτά θα δούμε, ότι ανεβαίνουν πάνω, δοκιμάζουμε ένα και καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμα.
  • Τα στραγγίζουμε και σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και περιχύνουμε τα βαρένικα με το καυτό βούτυρο.
  • Τα συνοδεύουμε με γιαούρτι, άλλοι βάζουν και σκόρδο εγώ όχι.
  • Πιστέψτε με όσα και να φτιάξετε, δεν φτάνουν ποτέ θέλεις πάντα και άλλο.

Έξυπνα Μυστικά

Τα Βαρένικα Μου
Η επιτυχία του φαγητού, είναι τα καλά υλικά.
Διαλέξτε μυζήθρα καλής ποιότητας.
Φτιάξτε τα πιο μικρά, είναι πιο ωραία.
Το βούτυρο να είναι αγελαδινό, οπωσδήποτε.
Καλή όρεξη elpidas little corner !!
           (Πάντα θα μου θυμίζουν εσένα, θεία Λίζα)
Θερμίδες: 900.41kcal
Πιάτο: Ζυμαρικά
Κουζίνα: Ποντιακή
Keyword: Κυρίως Πιάτο
Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολη

Διατροφική Αξία

Θερμίδες: 900.41kcal | Υδατάνθρακες: 81.53g | Πρωτεΐνη: 38.49g | Λιπαρά: 48.16g | Κορεσμένα Λιπαρά: 28.73g | Φυτικές Ίνες: 2.56g | Σάκχαρα: 4.79g

Προσωπική σημείωση

Join the Conversation

  1. Ορκοπουλου Σταθοπουλου Μαρία says:

    Υπέροχη συνταγή μνήμες από την γιαγιά μου !!!! Δεν γνωρίζω το εργαλείο για τα βαρενικα και που μπορώ να το προμηθευτώ στην Αθήνα η έστω Θεσσαλονίκη ευχαριστώ

    1. Καλημέρα και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Με μια αναζήτηση στο ιντερνετ νομίζω θα βρεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία Συνταγής




Close
Elpidas Little Corner© Copyright 2020. All rights reserved.
Close