Μελιτζανοτυρόπιτα

4.2K

Λατρεύω τη μελιτζάνα, όπως και αν την μαγειρέψω, για εμένα είναι το πιο νόστιμο λαχανικό. Έχω φτιάξει Μελιτζανόπιτα και Μελιτζανόπιτα με κιμά, η συνταγή που θα μοιραστώ σήμερα μαζί σου είναι διαφορετική. Ψήνεις τις μελιτζάνες και συνεχίζεις όπως στο Χιουνκιάρ, έλα να δεις την συνταγή για Μελιτζανοτυρόπιτα βήμα βήμα.

5 από 7 ψήφους

Μελιτζανοτυρόπιτα

Μια πίτα όπως το...Χιουνκιάρ !
Μερίδες 16
Προετοιμασία 2 ώρες
Ψήσιμο 40 minutes
Συνολικός χρόνος 2 ώρες 40 minutes

Εργαλεία

  • Κατσαρόλα
  • Λαμαρίνα
  • Μίξερ
  • Πινέλο Σιλικόνης
  • Πλάστης ξύλινος
  • Πλαστήρι

Συστατικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Οδηγίες

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε στο κάδο το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι, προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε 5 λεπτά περίπου, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη να μη κολλάει. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.

Για τη γέμιση

  • Ψήνουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα ή στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν, αφαιρούμε τις φλούδες και τις  πολτοποιούμε ή τις ψιλοκόβουμε, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα με το βούτυρο, μόλις λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα και βάζουμε σε δόσεις το γάλα (χλιαρό), ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το μείγμα και να γίνει κρέμα.
  • Μόλις πάρει βράση το μείγμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα.
  • Προσθέτουμε τον πουρέ μελιτζάνας και αφού κρυώσει, τα αυγά, τη φέτα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι (αν χρειαστεί). Επειδή έχουμε και τα τυριά προσέχουμε να μην γίνει αλμυρή η γέμιση.

Για τελείωμα

  • Η γέμιση όπως έχουμε πει και άλλες φορές πρέπει να είναι εντελώς κρύα, συνεχίζουμε και χωρίζουμε στα 2 τη ζύμη.
  • Ανοίγουμε ένα φύλο αλείφουμε με βούτυρο και το κόβουμε σε τετράγωνα, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο και αφού το τυλίγουμε καλά το βάζουμε στο ψυγείο, το ίδιο κάνουμε και το δεύτερο κομμάτι της ζύμης.
  • Αφήνουμε τη ζύμη μισή ώρα στο ψυγείο ή όλο το βράδυ αν θέλουμε.
  • Λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου και βάζουμε κάτω το ένα φύλλο να προεξέχει, απλώνουμε τη γέμιση να πάει παντού, κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο, κάνουμε το κόθρο, χαράζουμε την πίτα και βουτυρώνουμε.
    Μελιτζανοτυρόπιτα
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κάτω αντίσταση και αέρα για 35-40 λεπτά.
    Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος.
  • Πάντα ανάλογα το φούρνο μας και πως ψήνει και πως θέλουμε την πίτα μας, αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και κόβουμε την πίτα.

Έξυπνα Μυστικά

Μελιτζανοτυρόπιτα
Μπορείς αντί για φέτα να προσθέσεις ψιλοκομμένο κρέας μοσχάρι.
Να βάλεις όποια τυριά θέλεις εσύ, να αφήσεις την μελιτζάνα χοντροκομμένη
Αν σου αρέσει να προσθέσεις μαϊντανό, περισσότερη ή λιγότερη γέμιση.
Εγώ σου γράφω την συνταγή, όπως αρέσει σε εμάς.
Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλια και τις φωτογραφίες σου !
Θερμίδες: 302.6kcal
Πιάτο: Αλμυρές Πίτες
Κουζίνα: Ελληνική
Keyword: Καθημερινές, Καλοκαιρινά
Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολη

Διατροφική Αξία

Θερμίδες: 302.6kcal | Υδατάνθρακες: 39.65g | Πρωτεΐνη: 9.61g | Λιπαρά: 11.39g | Κορεσμένα Λιπαρά: 6.31g | Φυτικές Ίνες: 1.35g | Σάκχαρα: 1.44g

Προσωπική σημείωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία Συνταγής




Close
Elpidas Little Corner© Copyright 2020. All rights reserved.
Close