Ο Μπακαλιάρος Μου

Ο Μπακαλιάρος Μου

Όχι πείτε μου υπάρχει καλύτερο από ένα κομματάκι μπακαλιάρο με τέλειο κουρκούτι; Εγώ τρελαίνομαι, είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα. Εννοείται δίπλα θα έχει παρέα στο πιάτο, σκορδαλιά, δεν υπάρχει καλύτερο.

Ο Μπακαλιάρος Μου

Λέω να πάμε στην κουζίνα μου και να μοιραστώ μαζί σας όλα τα μυστικά μου, πιστέψτε με θα πάρετε πολλά μπράβο από τους αγαπημένους σας.

Υλικά για τον μπακαλιάρο

1 φέτα μπακαλιάρο περίπου 1 κιλό

2 κ.σ χοντρό αλάτι

150 γρ αλεύρι

Αλάτι – πιπέρι – κουρκουμά

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Κουρκούτι

280 γρ μπύρα

15 γρ ούζο

20 γρ σόδα αναψυκτικό

200 γρ  φαρίνα Κούλα

60 γρ ρυζάλευρο ή κορν φλάουρ

5 γρ ζάχαρη

5 γρ αλάτι

Σκορδαλιά

500 γρ πατάτες

2 σκελίδες  σκόρδο

10 γρ Ξύδι

10 γρ λεμόνι

100 γρ ελαιόλαδο

Αλάτι- Πιπέρι

Οδηγίες για το Κουρκούτι

Βάζουμε σε ένα μπολ την μπύρα, το ούζο και την σόδα, σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ρυζάλευρο, το αλάτι και την ζάχαρη. Ρίχνουμε τα υγρά στο αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει λείο το κουρκούτι, σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο.

Ο Μπακαλιάρος Μου

Για την σκορδαλιά

Βράζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσουν περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.

Ο Μπακαλιάρος Μου

 

Για τον Μπακαλιάρο

Βάζουμε σε ένα τετράγωνο μπολ μια σχάρα τον μπακαλιάρο με το αλάτι γεμίζουμε νερό και αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο. Αδειάζουμε και ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο γεμίζουμε κρύο νερό σκεπάζουμε και το φυλάμε στο ψυγείο. Αλλάζουμε νερό 5-6 φορές, η σχάρα βοηθάει και μένει όλο το αλάτι κάτω, βγάζουμε την πέτσα και τα αγκάθια από τη μέση και κόβουμε μερίδες.

Ο Μπακαλιάρος Μου

Ο Μπακαλιάρος πρέπει να είναι τελείως στεγνός όταν τον χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτό τον σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας πολύ καλά. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τον κουρκουμά, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα τα στεγνά κομμάτια του μπακαλιάρου.

Ο Μπακαλιάρος Μου

Σε βαθύ βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ηλιέλαιο να κάψει, παίρνουμε κομμάτια μπακαλιάρου από το αλεύρι τα τινάζουμε και τα βουτάμε με πιρούνι στο κουρκούτι. Βάζουμε με το πιρούνι το κομμάτι του μπακαλιάρου στο τηγάνι στην άκρη και μετά το αφήνουμε  μέσα.

Ο Μπακαλιάρος Μου

Δεν βάζουμε πολλά κομμάτια γιατί θα πέσει η θερμοκρασία, τηγανίζουμε έτσι όλα τα κομμάτια και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι.

Ο Μπακαλιάρος Μου

Μόλις βράσουν οι πατάτες τις αφήνουμε να στραγγίσουνε πολύ καλά, τις πατάμε με αυτό που κάνουμε πουρέ και προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, ξύδι, λεμόνι και τέλος σιγά – σιγά το λάδι. Σερβίρουμε τον Μπακαλιάρο με την σκορδαλιά.

Ο Μπακαλιάρος Μου

Μυστικά

Μπορείτε να κάνετε το Κουρκούτι από το προηγούμενο βράδυ και να το φυλάξετε στο ψυγείο.

Αν δεν έχετε ρυζάλευρο να βάλετε κορν φλάουρ, εγώ έβαλα ρύζι στο μούλτι.

Μπορείτε να ξαρμυρίσετε τον μπακαλιάρο και να τον φυλάξετε στην κατάψυξη.

Αν δεν θέλετε να βάλετε αλκοόλ, βάζετε σόδα αναψυκτικό συν 1 κ.γ ξερή μαγιά.

Την σκορδαλιά την δοκιμάζετε και την προσαρμόζεται, με περισσότερο ή λιγότερο σκόρδο, όπως σας αρέσει.

Ο Μπακαλιάρος Μου

Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλια σας !!

image_pdf
Κατεβάστε την συνταγή
image_print
Τυπώστε τη συνταγή

You might also like

Κανενα σχόλιο

Γράψτε κάτι