Ναι ήρθε η στιγμή να φτιάξω τα κρουασάν που ζητάτε εδώ και καιρό. Τα απέφευγα τόσο καιρό γιατί η σφολιάτα όπως ξέρετε γίνεται με πολύ βούτυρο έτσι ήθελα να δοκιμάσω να τα φτιάξω αλλιώς.
Όπως βλέπετε έγιναν τέλεια και πολύ νόστιμα. Μπορείτε να τα γεμίσετε με ότι θέλετε γλυκά ή αλμύρα, ακόμα και σκέτα. Πάμε να φτιάξουμε παρέα τα κρουασάν μου, ελάτε βάζω καφέ…
Κρουασάν
Σας έχω συνταγή εύκολη με λιγότερο βούτυρο !
Εργαλεία
- Λαμαρίνα
- Μίξερ
- Μπολ
- Πινέλο Σιλικόνης
- Ρόδα Πίτσας
Συστατικά
- 650 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
- 390 γρ Φρέσκο Γάλα χλιαρό
- 90 γρ Ζάχαρη
- 7 γρ Ξηρή Μαγιά
- 5 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
Για μέσα και επάνω
- 250 γρ Βούτυρο μαλακό
- 5 γρ Φρέσκο Γάλα
- 1 Κρόκο Αυγού
Οδηγίες
- Βάζουμε σε ένα μπολ το μισό χλιαρό γάλα, προσθέτουμε την μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά.
- Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε, συνεχίζουμε με το υπόλοιπο γάλα, το αλάτι και πάλι αλεύρι συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά περίπου.
- Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από το μπολ είναι έτοιμη, σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο και συνεχίζουμε την επόμενη μέρα.
- Αλλιώς αφήνουμε σε ζεστό μέρος να γίνει διπλάσια, ανάλογα τη θερμοκρασία που έχει το δωμάτιο, περίπου 1 ώρα.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε σε 16 μπαλάκια, αν θέλετε μπορείτε να τα ζυγίσετε.
- Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου και αλείφουμε ενδιάμεσα βούτυρο, συνεχίζουμε με όλα τα μπαλάκια το ίδιο, το τελευταίο φύλλο δεν το αλείφουμε.
- Πατάμε λίγο τα φύλλα με τα χέρια μας τα σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο, για 30 λεπτά.
- Μόλις περάσει ο χρόνος βγάζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο κόβουμε με την ρόδα της πίτσας σε 16 κομμάτια ή περισσότερα ή λιγότερα ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε.
- Τα κόβουμε στην άκρη και τυλίγουμε τα κρουασάν.
- Τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε να φουσκώσουν, να γίνουν διπλάσια.
- Εξαρτάται από τη θερμοκρασία μπορεί να φουσκώσουν σε μισή ώρα, μπορεί σε μια.
- Χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο με το γάλα και περνάμε προσεκτικά τα κρουασάν με ένα πινέλο.
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο σας.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακό να αλείφετε όχι λιωμένο.
Εγώ έφτιαξα 16 κρουασάν αν θέλετε μπορείτε να βγάλετε περισσότερα, αν τα κάνετε πιο μικρά.
Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλιά σας !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 301.78kcal | Υδατάνθρακες: 38.04g | Πρωτεΐνη: 5.46g | Λιπαρά: 14.21g | Κορεσμένα Λιπαρά: 8.66g | Φυτικές Ίνες: 1.21g | Σάκχαρα: 6.99g
Προσωπική σημείωση
Πολύ ωραία και μπράβο σου και αρκετά εύκολα στη διαδικασία
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
Καλησπέρα μπορούμε να τα ετοιμάσουμε να τα βάλουμε ψυγείο κ την επόμενη ημέρα να τα αφήσουμε να φουσκώσουν κ να τα ψήσουμε 🌹
Καλησπέρα,εγώ τα έχω φτιάξει όπως σας δίνω την συνταγή ευχαριστώ!