Η Τυρόπιτα

Τυρόπιτα

Είμαι πολύ χαρούμενη με την συνταγή μου, γιατί είναι της προγιαγιάς μου! Πρόσφατα γνώρισα μια θεία μου, κοινή αγάπη και των δυο μας οι πίτες. Η γιαγιά της την έμαθε να φτιάχνει πίτες και εγώ μόλις το άκουσα ξετρελάθηκα. Ξέρετε την λατρεία μου για τις πίτες και έτσι δεν έχασα την ευκαιρία. Ρούφηξα κάθε λέξη και τεχνική της θείας μου και έφτιαξα την Τυρόπιτα! Η προγιαγιά μου στο Καρπενήσι, έμαθε την θεία μου τώρα ήρθε η σειρά μου. Ενθουσιάστηκα πάρα πολύ, ένιωθα τόσο τυχερή θα καταλάβετε το γιατί σε λίγο.

Τυρόπιτα

Πάμε να φτιάξουμε μια ξεχωριστή νόστιμη Καρπενησιώτικη Τυρόπιτα!

Υλικά για την ζύμη

450 γρ αλεύρι Κούλα

½  κ.σ αλάτι

½  κ.σ ζάχαρη

λίγο ξύδι

2 κ.σ ελαιόλαδο

1 κούπα περίπου κρύο νερό

Υλικά για τη γέμιση

350 γρ φέτα

150 γρ μυζήθρα ή ανθότυρο

2 αυγά

½  φλ. καλαμποκέλαιο

1 κ.σ μπέκιν πάουντερ

½  κσ ζάχαρη

½  φλ. γάλα

½  κ.σ αλάτι

Πάνω στην πίτα και πριν την ψήσω

5 κ.σ καλαμποκέλαιο

λίγο βούτυρο σοφτ

βρέχω 5-6 φορές με νερό (για Ταψί Νο 36 εκατοστά)

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε  με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι. Ζυμώνουμε καλά και έχουμε μια μαλακή ζύμη, σκεπάζουμε να ξεκουραστεί, μόλις περάσουν  10 λεπτά χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο, φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.

Τυρόπιτα

Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε. Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα,με το γάλα, το καλαμποκέλαιο, το μπέικιν και την ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Τυρόπιτα

Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί. Βάζουμε γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού και ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο. Το 2ο φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση. Το ίδιο κάνουμε με το 3ο-4ο-5ο φύλλο, τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί. Ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο. Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει, αλλά βάζουμε βούτυρο σοφτ εκεί που γυρίζει.

Τυρόπιτα

Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα. Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια, ρίχνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο. Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι, το τινάζουμε πάνω δηλαδή 5-6 φορές.

Τυρόπιτα

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου. Να ξεκολλήσει  γύρω – γύρω από το ταψί και να ξεροψηθεί.

Τυρόπιτα

Μυστικά

Μπαίνει έτοιμη και στην κατάψυξη.

Το καλαμποκέλαιο στην γέμιση.

Το διαφορετικό κλείσιμο της πίτας-όταν ανοίγω τα φύλλα ρολάρω 4-5 φορές.

Τυρόπιτα

Η πίτα θέλει καλό ζύμωμα και πολύ αγάπη!

Τυρόπιτα

Αυτή είναι η πίτα της προγιαγιάς μου Ολυμπίας. Ευχαριστώ την θεία μου Ελευθερία για την συνταγή !!

image_pdf
Κατεβάστε την συνταγή
image_print
Τυπώστε τη συνταγή

You might also like

Κανενα σχόλιο

Γράψτε κάτι