Ρίγανη η αγαπημένη μου!

Ρίγανη

Η ρίγανη αποτελεί ένα απ’ τα μυρωδικά της ελληνικής και όχι μόνο κουζίνας. Από τα λίγα αρωματικά της Ελληνικής κουζίνας που δεν χρειάζεται συστάσεις. Ταιριάζει σε όλα ψάρια, κρέατα, ελαιόλαδο, ελιές και φυσικά στη φέτα και τη χωριάτικη σαλάτα πάντα σε συνδυασμό με ελαιόλαδο. Μετατρέπει ένα φαγητό σ’ ένα πίνακα γεύσεων και αρωμάτων. Πολλές φορές μας αρέσει απλά να την μυρίζουμε γιατί μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια, τότε που παίζαμε έξω και η μαμά έστελνε τις μυρωδιές απ’ την ρίγανη να μας φωνάξουν για φαγητό. Τότε που οι πατάτες στον φούρνο, αγκάλιαζαν την ρίγανη και αποκτούσαν άλλη γεύση. Έτσι λοιπόν  γίνεται να μην αγαπάς την ρίγανη, ακόμα κι  αν δεν την χρησιμοποιείς συχνά;

Ρίγανη

Στην Ελλάδα η ρίγανη είναι αυτοφυής και βρίσκεται σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές και  η ποιότητά της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Η συλλογή της ρίγανης γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού, τα άνθη αυτά ξεραίνονται σε ειδικά υπόστεγα ή ξηραντήρια και στη συνέχεια τρίβονται και κοσκινίζονται. Επειδή η συλλογή της απαιτεί αρκετά εργατικά χέρια, η έλλειψη τους οδήγησε σε οργανωμένη καλλιέργεια στις περιοχές όπως η Μαυρούδα, τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα.

Ρίγανη

Εγώ προσωπικά την λατρεύω, είναι ένα από τα αγαπημένα μου μυρωδικά. Αν κλείσω τα μάτια μου και μυρίσω την ρίγανη, αμέσως με ταξιδεύει στο χωριό μου στο Καρπενήσι. Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά στην κουζίνα μας, είναι όλες μας οι αναμνήσεις.

Και αν θέλετε να μάθετε την αγαπημένη μου μυρωδάτη ρίγανη δείτε εδώ.

Ρίγανη

«Αρισμαρί και ρίγανη, φασκομηλιά, φλισκούνι, θύμος, μυρθιά και καντιφές τρυπούνε μου τ΄ αρθούνι.»

(Απόσπασμα Κρητικής μαντινάδας)

image_pdf
Κατεβάστε την συνταγή
image_print
Τυπώστε τη συνταγή

You might also like

Κανενα σχόλιο

Γράψτε κάτι