Πρεσπιώτικη Γη

πρεσπιώτικη γη

Μια παλιά διαφήμιση έλεγε «Είμαι από την Καλαμάτα και ξέρω από καλό λάδι», εγώ λοιπόν θα παραφράσω και θα πω είμαι από τη Φλώρινα και ξέρω από καλά όσπρια. Είναι γνωστό και εκτός συνόρων, άλλωστε ότι τα όσπρια των Πρεσπών και ειδικά τα φασόλια θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ελλάδα, και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι οι Γίγαντες – Ελέφαντες Πρεσπών έχουν κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ/ΠΓΕ.

πρεσπιώτικη γη

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιον παραγωγό τότε σίγουρα θα επέλεγα τα όσπρια «Πρεσπιώτικη Γη» της οικογένειας Γερμανίδη. Η οικογένεια Γερμανίδη είναι γέννημα θρέμμα της όμορφης Πρέσπας και η παράδοση στην παραγωγή οσπρίων ξεκινάει την δεκαετία του 1970 από τον Αλέξανδρο Γερμανίδη ενώ από το 2008 την παραγωγική διαδικασία ανέλαβε ο υιός Παύλος με την σύζυγο του Αρετή. Πιστοί στην παράδοση και στην ποιότητα των οσπρίων πρόσθεσαν και την καινοτομία και το αποτέλεσμα είναι όσπρια υψηλής ποιότητας και μοναδικής γεύσης.

Φακές elpidas little corner

Εκτός από τα φασόλια Γίγαντες που είναι τα πιο γνωστά της περιοχής, καλλιεργούν επίσης μεγαλόσπερμα φασόλια τα γνωστά μας πλακέ και ψιλά φασόλια παπούδα, τα οποία είναι ιδανικά για φασολάδα αλλά και για φούρνου. Ενώ τη γκάμα φασολιών συμπληρώνουν οι μέτριες φακές ποικιλίας «Σάμος» και τα ψιλά ρεβίθια ποικιλίας «Αμοργός».

Ρεβιθοσαλάτα

Σίγουρα από τα νοστιμότερα και πιο βραστερά όσπρια που έχω δοκιμάσει, σας συστήνω να τα δοκιμάσετε και θα με θυμηθείτε.

Σαλάτα με Φακές

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τα όσπρια «Πρεσπιώτικη Γη» στη σελίδα τους στο Facebook εδώ αλλά και στην ιστοσελίδα τους, όπου μπορείτε να παραγγείλετε κιόλας εδώ.

image_pdf
Κατεβάστε την συνταγή
image_print
Τυπώστε τη συνταγή

You might also like

Κανενα σχόλιο

Γράψτε κάτι