Κοτόπιτα

Κοτόπιτα

Είχα στο μυαλό μου εδώ και καιρό να φτιάξω μια κοτόπιτα, αν και έχω μοιραστεί μαζί σας κάποιες συνταγές. Ήθελα μια κοτόπιτα απλή να έχει ξεκάθαρη γεύση, να μην έχει πολλά υλικά.

Κοτόπιτα

Έτσι λοιπόν είπα να την δοκιμάσω και εννοείται να την μοιραστώ μαζί σας, πάμε να την φτιάξουμε μαζί;;

Υλικά για την ζύμη

450 γρ αλεύρι για πίτες

½  κ.σ αλάτι

½  κ.σ ζάχαρη

λίγο ξύδι

2 κ.σ ελαιόλαδο

1 κούπα περίπου χλιαρό νερό

Υλικά για την γέμιση

2 στήθη κοτόπουλο ή 1 στήθος και 1 φιλέτο μπούτι κοτόπουλο

1 ½  κούπα γραβιέρα & ρεγκάτο

2 κ.σ αλεύρι

1 κούπα γάλα

1 κ.σ βούτυρο

1 κ.σ ελαιόλαδο

αλάτιπιπέριμιξ για κοτόπουλο

Ενδιάμεσα επάνω στην πίτα

5-6 κ.σ ελαιόλαδο

Λίγο βούτυρο στο κλείσιμο

Ταψί 34-36 εκ.

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι. Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε  με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι. Ζυμώνουμε καλά και έχουμε μια μαλακή ζύμη, σκεπάζουμε να ξεκουραστεί, μόλις περάσουν  10 λεπτά χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο, φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.

Κοτόπιτα

Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε. Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζουμε την γέμιση. Βάζουμε σε τηγάνι το λάδι, το βούτυρο και το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους, μόλις αλλάξει χρώμα προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε, μόλις πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά. Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει τελείως πριν τελειώσουμε την πίτα.

Κοτόπιτα

Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί. Βάζουμε γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού και ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο. Το 2ο φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση. Το ίδιο κάνουμε με το 3ο-4ο-5ο φύλλο, τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί. Ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο. Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει, αλλά βάζουμε βούτυρο σοφτ εκεί που γυρίζει.

Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα. Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια, ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο. Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι, το τινάζουμε πάνω δηλαδή 5-6 φορές.

Κοτόπιτα

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου. Να ξεκολλήσει  γύρω – γύρω από το ταψί και να ξεροψηθεί.

Κοτόπιτα

Μυστικά.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κρεμμύδι στο κοτόπουλο ή κόκκινη πιπεριά.

Να προσθέσετε μπέικον ή μανιτάρια ακόμα και λαχανικά.

Μπορείτε να φτιάξετε την γέμιση με κοτόπουλο που σας έχει περισσέψει.

Καλή Επιτυχία !!

image_pdf
Κατεβάστε την συνταγή
image_print
Τυπώστε τη συνταγή

You might also like

Κανενα σχόλιο

Γράψτε κάτι