Μια ζύμη διαφορετική μαλακή αφράτη και πανεύκολη. Μπορείς να την γεμίσεις με ότι έχεις, και να κάνεις ρολίνια μπαστούνια ή πιτάκια. Μπήκε στην καρδιά μου από την στιγμή που την έπιασα στα χέρια μου και ανυπομονώ να την μοιραστώ μαζί σας. Πάμε μην χάνουμε χρόνο για να προλάβουμε να φτιάξουμε Εύκολη Ζύμη Ολικής.
Εύκολη Ζύμη Ολικής
Μια ζύμη αφράτη, μαλακή και πανεύκολη !
Εργαλεία
- Κατσαρόλα
- Λαμαρίνα
- Μπολ
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 480 γρ Αλεύρι Ολικής Άλεσης Κούλα
- 265 γρ Φρέσκο Γάλα
- 180 γρ Ανθότυρο
- 115 γρ Ηλιέλαιο
- 25 γρ Νισεστέ
- 18 γρ Λευκό Ξύδι
- 6 γρ Ξηρή Μαγιά
- 4 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
- 3 γρ Ζάχαρη προαιρετικά
Για τη γέμιση
- Φέτα
- Κέτσαπ
- Λουκάνικο
- Μοτσαρέλα
Για επάλειψη
- 1 κ.σ. Νερό
- 1 Κρόκο Αυγού
- Σουσάμι
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με το ηλιέλαιο, να είναι χλιαρά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το νισεστέ και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε την μαγιά, το γάλα και το ξύδι, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το ανθότυρο.
- Μόλις καθαρίσει το μπολ είναι έτοιμη η ζύμη, αφράτη και μαλακή.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη, μισή ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2-3 κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο, γεμίζουμε με ότι θέλουμε και κάνουμε ρολίνια ή μπαστούνια.
- Τα σκεπάζουμε για 15 λεπτά, αλείφουμε με το διάλυμα αυγού και σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, κάτω αντίσταση και αέρα για 30-40 λεπτά περίπου, ανάλογα το μέγεθος και τον φούρνο μας.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Για τη γέμιση
- Εγώ έφτιαξα μια δόση μικρά και τα γέμισα με φέτα που έκοψα σε στικς.
- Και έκανα άλλη μια δόση, έφτιαξα μπαστούνια και έβαλα κέτσαπ μουστάρδα, χωριάτικο λουκάνικο κομμένο στα 4, να είναι λεπτό και μοτσαρέλα που είχα στο ψυγείο.
- Και τα συνόδευσα με Πιπερόμελο Ναουμίδη, ταιριάζει τέλεια !!
Έξυπνα Μυστικά
Εσείς μπορείτε να τα γεμίσετε με ότι έχετε στο ψυγείο, ακόμα και με κιμά ή κοτόπουλο που σας έχει περισσέψει και να προσθέσετε κάποιο τυρί.
Μπορείτε να βάλετε μισό αλεύρι ολικής και μισό για όλες τις χρήσεις.
Να τα αλείψετε με γάλα αντί για αυγό, να παραλείψετε το σουσάμι αν δεν σας αρέσει.
Αν θέλετε να τα ζεστάνετε για να τα φάτε την επόμενη μέρα, απλά τα βάζετε σε σιγανή φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Μπορείτε αφού τα ψήσετε και κρυώσουν να τα τυλίξετε καλά και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλια και τις φωτογραφίες σας!!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 86.82kcal | Υδατάνθρακες: 8.91g | Πρωτεΐνη: 2.64g | Λιπαρά: 4.81g | Κορεσμένα Λιπαρά: 1.16g | Φυτικές Ίνες: 1.18g | Σάκχαρα: 0.63g
Προσωπική σημείωση