Έχετε αγαπήσει τόσο πολύ την γαλατόπιτα της γιαγιάς μου, και δε σας κρύβω ότι είναι μία τις αγαπημένες μου. Είχα υποσχεθεί στην θεία μου ότι θα κάνω και την αλμυρή και αφού την έκανα δε γίνεται να μην την μοιραστώ μαζί σας.
Είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη και είμαι σίγουρη ότι θα της δώσετε την αγάπη που της αξίζει. Νιώθω τυχερή και ευγνώμων που μοιράστηκε η θεία μου όλα τα μυστικά της, για να κάνω τέλειες πίτες. Και εγώ με τη σειρά μου τα μοιράζομαι με εσάς. Πάμε να φτιάξουμε παρέα βήμα βήμα την Αλμυρή Γαλατόπιτα της γιαγιάς μου.
Για την Γλυκιά Γαλατόπιτα μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ.
Αλμυρή Γαλατόπιτα της γιαγιάς μου
Εύκολη και πεντανόστιμη !
Εργαλεία
- Κατσαρόλα
- Μαρίζ
- 2 Μπολ
- Ξύλινη Κουτάλα
- Πινέλο Σιλικόνης
- Σύρμα
- Ταψί 36 εκ.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ Αλεύρι Κούλα
- 130 ml Νερό
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. Λευκό Ξύδι
- 1 κ.γ. Αλάτι Μεσολογγίου κοφτό
- 1 κ.γ. Μπέϊκιν Πάουντερ
- ½ κ.γ. Ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 900 γρ Φρέσκο Γάλα
- 300 γρ Φέτα
- 200 γρ Τυριά διάφορα
- 100 γρ Αλεύρι Κούλα
- 20 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γρ Βούτυρο
- 3 Αυγά
- 1 πρέζα Μοσχοκάρυδο
- 1 πρέζα Κανέλα
- Πιπέρι
Για τα φύλλα
- 35 γρ Βούτυρο
- 35 γρ Ηλιέλαιο
- Σουσάμι προαιρετικά
Οδηγίες
Για τη γέμιση
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το βούτυρο και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά, και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη να ακουμπάει τη κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά και τα τυριά, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι.
- Κάνουμε μια λακκούβα ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε, με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια.
- Ζυμώνουμε καλά έχουμε μια μαλακή ζύμη και σκεπάζουμε να ξεκουραστεί.
- Μόλις περάσουν 10 λεπτά χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπαλάκια.
- Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε 10 λεπτά τα μπαλάκια και αφού κρυώσει τελείως η γέμιση συνεχίζουμε.
Για τελείωμα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε ένα ταψί 36 εκ.
- Βάζουμε κάτω ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί και το λαδώνουμε.
- Λαδώνουμε και βάζουμε το δεύτερο φύλλο σουρωμένο μέσα στο ταψί.
- Τελειώνουμε με το τρίτο φύλλο να προεξέχει και το λαδώνουμε.
- Αδειάζουμε όλη τη γέμιση από πάνω και τα φύλλα που προεξέχουν τα λαδώνουμε και τα γυρνάμε πάνω στην κρέμα.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο την πίτα και πασπαλίζουμε με σουσάμι
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κάτω αντίσταση και αέρα, για 40 με 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Μπορείτε να προσθέσετε όποιο τυρί θέλετε.
Να βάλετε μόνο αλεύρι και να παραλείψετε το σιμιγδάλι ή να βάλετε μισό αλεύρι μισό σιμιγδάλι.
Μπορείτε να βάλετε μόνο βούτυρο ή μόνο ηλιέλαιο, εμένα μου αρέσει να το βάζω μισό μισό.
Μπορείτε να την απολαύσετε με μέλι.
Περιμένω τα σχόλια και τις φωτογραφίες σας, καλή επιτυχία !!
Γράψε μου στα σχόλια ποια θέλεις να είναι η επόμενη πίτα;;
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 382.52kcal | Υδατάνθρακες: 29.05g | Πρωτεΐνη: 13.06g | Λιπαρά: 23.77g | Κορεσμένα Λιπαρά: 11.61g | Φυτικές Ίνες: 0.92g | Σάκχαρα: 3.93g
Προσωπική σημείωση