Εδώ και πολύ καιρό θέλω να ανεβάσω συνταγή για σταφιδόψωμα, αλλά μια οι πίτες και ξανά οι πίτες περίμεναν να έρθει η σειρά τους. Και ήρθε η μέρα γιατί δεν γίνεται να μην φτιάξετε αυτά τη συνταγή, δεν θα πω κάτι άλλο θα περιμένω απλά να τα δοκιμάσετε και όπως πάντα θα σας πω όλα τα μυστικά μου και διάφορες παραλλαγές.
Σταφιδόψωμα
Έχω λατρέψει αυτή την συνταγή !
Εργαλεία
- Λαμαρίνα
- Μαρίζ
- Μίξερ
- Μπολ
- Πινέλο Σιλικόνης
Συστατικά
- 560 γρ Αλεύρι Κούλα
- 280 γρ Φρέσκο Γάλα χλιαρό
- 150 γρ Σταφίδες Μαύρες
- 100 γρ Βούτυρο μαλακό
- 100 γρ Ζάχαρη
- 10 γρ Ξηρή Μαγιά
- 1 Αυγό μεγάλο
- 1 κ.γ. Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε
- ½ κ.γ. Κανέλα
- ¼ κ.γ. Αλάτι Μεσολογγίου
- ¼ κ.γ. Γαρύφαλλο
- 1 πρέζα Μοσχοκάρυδο
Για επάλειψη
- 1 Αυγό
- 1 κ.σ. Νερό
Οδηγίες
- Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε λίγο νερό, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στον κάδο το αλεύρι, την μαγιά, το γάλα και το αυγό και ανακατεύουμε με τον γάντζο 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, χτυπάμε σιγά και μετά δυναμώνουμε το μίξερ και ανακατεύουμε για 10 λεπτά μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη και να καθαρίσει το μπολ.
- Η ζύμη είναι μαλακή και πολύ ελαστική, προσθέτουμε τις σταφίδες στη ζύμη και ζυμώνουμε για 1 - 2 λεπτά, σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να γίνει τριπλάσια.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη διπλώνουμε, χωρίζουμε σε μπαλάκια 80 γρ. το ένα, τα κάνουμε στρόγγυλα, απαλά χωρίς να τα ξεφουσκώσουμε.
- Τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε, τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, περίπου μισή ώρα, να γίνουν διπλάσια.
- Αλείφουμε με διάλυμα αυγού τα σταφιδόψωμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Αν θέλετε μπορείτε να μουλιάσετε τις σταφίδες σε χυμό πορτοκαλιού.
Μπορείτε να λιώσετε 1 κ.σ βούτυρο με 1 κ.σ μέλι και να τα αλείψετε, μόλις ψηθούν.
Να λιώσετε κουβερτούρα και να αλείψετε τα σταφιδόψωμα ή να βάλετε σουσάμι πριν τα ψήσετε.
Αν δεν σας αρέσουν τα μπαχαρικά βάλτε μόνο βανίλια, αν κάποιο σας αρέσει περισσότερο να βάλετε πιο πολύ.
Μη τα παρά ψήσετε και στεγνώσουν, να τα φυλάξετε σε σακούλα μόλις ψηθούν έτσι θα μείνουν μαλακά.
Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλιά σας !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 263.51kcal | Υδατάνθρακες: 44.36g | Πρωτεΐνη: 5.87g | Λιπαρά: 7.15g | Κορεσμένα Λιπαρά: 4.08g | Φυτικές Ίνες: 1.92g | Σάκχαρα: 7.78g
Προσωπική σημείωση