Βάζουμε στο μούλτι και πολτοποιούμε τα πορτοκάλια, εγώ έβαλα δύο.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό, το ηλιέλαιο και τον πολτό πορτοκαλιού, να είναι χλιαρά (κατεβάζουμε από τη φωτιά και ελέγχουμε να είναι χλιαρό και όχι καυτό).
Προσθέτουμε την μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά.
Συνεχίζουμε και προσθέτουμε στο μείγμα τα μυρωδικά και λίγο λίγο το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι ή μια μαρίζ μέχρι να καθαρίσει το μπολ. Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα απλά τη διπλώνουμε, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να γίνει τριπλάσια.
Εγώ ζεσταίνω τον φούρνο και την αφήνω εκεί, σε 1 ώρα περίπου είναι έτοιμη.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη διπλώνουμε να ξεφουσκώσει και συνεχίζουμε.
Λαδώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε τη ζύμη, λαδώνουμε και τα χέρια μας, χωρίζουμε και πλάθουμε όπως θέλουμε τα τσουρέκια μας, μικρά ή μεγάλα.
Τα αραδιάζομαι σε λαμαρίνες με λαδόκολλα και σκεπάζουμε να φουσκώσουν. Ο χλιαρός φούρνος πάλι βοηθάει πολύ, μετά από 40 λεπτά περίπου είναι έτοιμα.
Περνάμε τα τσουρέκια με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, ανάλογα το μέγεθος τα μεγάλα 25-30 λεπτά και τα μικρά 10-15 λεπτά, μην τα παραψήσετε.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Notes
Αν τα θέλετε πιο γλυκά μπορείτε να βάλετε 450 γρ. ζάχαρη.Πάντα λέω περίπου στο αλεύρι, γι αυτό να το προσθέσετε σταδιακά ίσως πάρει περισσότερο, ίσως λιγότερο το κάθε αλεύρι διαφέρει.Μπορείτε όταν τα βγάλετε από το φούρνο, να τα αλείψετε με μαρμελάδα, δοκιμάστε μαρμελάδα βερίκοκο.Ζεσταίνω την μαρμελάδα με 1 κ.σ νερό και τα αλείφω ζεστά.Τα πορτοκάλια πρέπει να είναι ακέρωτα γιατί τα βάζουμε ολόκληρα.Μόλις ψηθούν και κρυώσουν, τα τυλίγουμε σε μεμβράνη να μείνουν μαλακά.Αν θέλετε τα περιχύνετε με γλάσο πορτοκαλιού ή κουβερτούρα.Μπορείτε να τα γεμίσετε αφού ψηθούν, με την αγαπημένη σας μαρμελάδα ή με σοκολατένιο η απλό ταχίνι ή με νηστίσιμη πραλίνα.