Αρχίζουμε με την μαρμελάδα πλένουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε στα 4.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό και περνάμε από το μούλτι τα πορτοκάλια.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και μετράμε με κούπες την ποσότητα.
Αν είναι 5 κούπες τα πορτοκάλια βάζουμε 4 κούπες ζάχαρη και βράζουμε.
Ξαφρίζουμε τον αφρό 1-2 φορές και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το λεμόνι ξύσμα και χυμό και βράζουμε 20-25 λεπτά.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη και την φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα. Συνεχίζουμε με το σιρόπι.
Για το σιρόπι
Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
Αφήνουμε να μείνει έτσι για 10 λεπτά και μετά βάζουμε να βράσει για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε πορτοκάλι χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα και βράζουμε για 1-2 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την μαστίχα Χίου και αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος φτιάχνουμε την Πορτοκαλόπιτα.
Για την πίτα
Αφήνουμε τα φύλλα κρούστας να στεγνώσουν, εκτός ψυγείου όλη νύχτα.
Μπορούμε να τα ψήσουμε αν βιαζόμαστε, 10 λεπτά να ξεραθούν στους 100 βαθμούς.
Τα ανακατεύουμε λίγο μέχρι να δούμε ότι στέγνωσαν και τα σπάμε κομματάκια.
Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, το ηλιέλαιο, τη κρέμα, το γιαούρτι και την μαρμελάδα.
Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τα φύλλα στο μείγμα λίγα – λίγα και ανακατεύουμε με πιρούνι. Μια - μια χούφτα όχι περισσότερα, να ποτίσουν τα φύλλα και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αφήνουμε 10 λεπτά το μείγμα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα, για 30 λεπτά περίπου να πάρει χρυσό χρώμα. Καταλαβαίνουμε ότι ψήθηκε όταν δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα γύρω - γύρω.
Σιροπιάζουμε ζεστή τη Πορτοκαλόπιτα και κρύο το σιρόπι δεν την κόβουμε.
Σκεπάζουμε με σελοφάν και τη βάζουμε, στο ψυγείο την επόμενη μέρα την κόβουμε.
Έτσι σιροπιάζεται ομοιόμορφα, στολίζουμε με φέτες πορτοκαλιού αν θέλουμε.
Μια μπάλα παγωτό δίπλα και απολαμβάνουμε την τέλεια Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα.
Notes
Βάζετε μαστίχα Χίου και ζάχαρη στο μούλτι, την κάνετε σκόνη και έχετε πάντα μαστίχα.Τα φύλλα πρέπει να είναι στεγνά.Μέτρησα την μαστίχα που έβαλα, προσοχή μην βάλετε πολύ και πικρίσει.Αν δεν κόψεις το γλυκό μόλις το σιροπιάσεις, το σιρόπι πάει παντού ομοιόμορφα.Μπορείτε να βάλετε εβαπορέ, αντί για κρέμα γάλακτος.Η μαρμελάδα είναι αυτή που δίνει έξτρα μυρωδιά και νοστιμιά στο γλυκό!ΕυχαριστώτηνTop Tourism - Maria Athanasopoulou - Chrissa KrassaΤους Χιώτες Μαριάννα Φόρου -Γιώργο Φωκά-Almiriki Hotel Apartments Και την Filitsa Milona για την τέλεια συνεργασία τα καλύτερα έρχονται.