Στο biscotto coffee η Top Tourism παρουσίασε τον τουριστικό προορισμό της Χίου. Μαγειρέψαμε εγώ και η Φιλίτσα, Χιώτικες συνταγές και τις απολαύσαμε όλοι μαζί. Έφτιαξα Πορτοκαλόπιτα και άκουσα τα καλύτερα, θέλω να την μοιραστώ μαζί σας. Μια εικόνα χίλιες λέξεις, η εικόνα λοιπόν μιλάει από μόνη της.
Πάμε λοιπόν παρέα στην κουζίνα, να φτιάξουμε Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα.
Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα
Η συνταγή είναι της αγαπημένης μου Αργυρούλας, πειραγμένη λίγο από εμένα !
Εργαλεία
- Κατσαρόλα
- Μπολ
- Ξύλινη Κουτάλα
- Πινέλο Σιλικόνης
- Σύρμα
- Ταψί 30 χ 40 εκ.
Συστατικά
Για την πίτα
- 500 γρ Γιαούρτι
- 450 γρ Φύλλο Πολίτικο
- 200 γρ Ηλιέλαιο
- 200 γρ Κρέμα Γάλακτος
- 150 γρ Ζάχαρη
- 150 γρ Μαρμελάδα Πορτοκάλι
- 20 γρ Μπέϊκιν Πάουντερ
- 4 Αυγά
- 1 κ.γ. Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε
- 1 κ.γ. Μαστίχα Χίου
- Ξύσμα Πορτοκαλιού
Για το σιρόπι
- 600 γρ Νερό
- 400 γρ Ζάχαρη
- 100 γρ Μαρμελάδα Πορτοκάλι
- 1 Πορτοκάλι το χυμό και το ξύσμα
- ½ κ.γ. Μαστίχα Χίου
Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι
- 4 Πορτοκάλια μέτρια
- 1 Λεμόνι
- Ζάχαρη
- Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε
Οδηγίες
Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι
- Αρχίζουμε με την μαρμελάδα πλένουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε στα 4.
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό και περνάμε από το μούλτι τα πορτοκάλια.
- Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και μετράμε με κούπες την ποσότητα.
- Αν είναι 5 κούπες τα πορτοκάλια βάζουμε 4 κούπες ζάχαρη και βράζουμε.
- Ξαφρίζουμε τον αφρό 1-2 φορές και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, το λεμόνι ξύσμα και χυμό και βράζουμε 20-25 λεπτά.
- Η μαρμελάδα είναι έτοιμη και την φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα. Συνεχίζουμε με το σιρόπι.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να μείνει έτσι για 10 λεπτά και μετά βάζουμε να βράσει για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε πορτοκάλι χυμό και ξύσμα και μαρμελάδα και βράζουμε για 1-2 λεπτά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε την μαστίχα Χίου και αφήνουμε να κρυώσει. Τέλος φτιάχνουμε την Πορτοκαλόπιτα.
Για την πίτα
- Αφήνουμε τα φύλλα κρούστας να στεγνώσουν, εκτός ψυγείου όλη νύχτα.
- Μπορούμε να τα ψήσουμε αν βιαζόμαστε, 10 λεπτά να ξεραθούν στους 100 βαθμούς.
- Τα ανακατεύουμε λίγο μέχρι να δούμε ότι στέγνωσαν και τα σπάμε κομματάκια.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, το ηλιέλαιο, τη κρέμα, το γιαούρτι και την μαρμελάδα.
- Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε τα φύλλα στο μείγμα λίγα – λίγα και ανακατεύουμε με πιρούνι. Μια - μια χούφτα όχι περισσότερα, να ποτίσουν τα φύλλα και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Αφήνουμε 10 λεπτά το μείγμα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα.
- Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα, για 30 λεπτά περίπου να πάρει χρυσό χρώμα. Καταλαβαίνουμε ότι ψήθηκε όταν δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα γύρω - γύρω.
- Σιροπιάζουμε ζεστή τη Πορτοκαλόπιτα και κρύο το σιρόπι δεν την κόβουμε.
- Σκεπάζουμε με σελοφάν και τη βάζουμε, στο ψυγείο την επόμενη μέρα την κόβουμε.
- Έτσι σιροπιάζεται ομοιόμορφα, στολίζουμε με φέτες πορτοκαλιού αν θέλουμε.
- Μια μπάλα παγωτό δίπλα και απολαμβάνουμε την τέλεια Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα.
Έξυπνα Μυστικά
Βάζετε μαστίχα Χίου και ζάχαρη στο μούλτι, την κάνετε σκόνη και έχετε πάντα μαστίχα.
Τα φύλλα πρέπει να είναι στεγνά.
Μέτρησα την μαστίχα που έβαλα, προσοχή μην βάλετε πολύ και πικρίσει.
Αν δεν κόψεις το γλυκό μόλις το σιροπιάσεις, το σιρόπι πάει παντού ομοιόμορφα.
Μπορείτε να βάλετε εβαπορέ, αντί για κρέμα γάλακτος.
Η μαρμελάδα είναι αυτή που δίνει έξτρα μυρωδιά και νοστιμιά στο γλυκό!
Ευχαριστώ την Top Tourism - Maria Athanasopoulou - Chrissa Krassa
Τους Χιώτες Μαριάννα Φόρου -Γιώργο Φωκά-Almiriki Hotel Apartments
Και την Filitsa Milona για την τέλεια συνεργασία τα καλύτερα έρχονται.
Και την Filitsa Milona για την τέλεια συνεργασία τα καλύτερα έρχονται.
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 392.16kcal | Υδατάνθρακες: 54.63g | Πρωτεΐνη: 4.78g | Λιπαρά: 18.2g | Κορεσμένα Λιπαρά: 5.11g | Φυτικές Ίνες: 0.8g | Σάκχαρα: 40.58g
Προσωπική σημείωση