Βάζουμε σε ένα μπολ τα λάδια, το χυμό, το ξύσμα, τη ζάχαρη, το κονιάκ και τη σόδα και ανακατεύουμε με σύρμα.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη κανέλα και το γαρίφαλο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε λαδόκολλα σε 2 λαμαρίνες.
Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα με το λάδι και ανακατεύουμε.
Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από το μπολ πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Γεμίζουμε τα μελομακάρονα με καρύδι, ζάχαρη, γαρίφαλο, κανέλα.
Τα κλείνουμε καλά και ψήνουμε για 15-20 λεπτά.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Όση ώρα ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν. Τα σιροπιάζουμε λίγα - λίγα και τελειώνουμε με τριμμένα καρύδια.
Notes
Όταν σιροπιάζω τα μελομακάρονα έχω το σιρόπι σε χαμηλή φωτιά.Όσο πιο πολύ τα αφήσετε στο σιρόπι, τόσο μαλακώνουν.Την συνταγή δεν την πείραξα καθόλου, απλά μέτρησα το αλεύρι.Αν θέλετε πολύ σιροπιασμένα τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζετε μόλις βγουν από τον φούρνο με κρύο σιρόπι. Αν η ζύμη σας γίνει σκληρή τα μελομακάρονα θα γίνουν αλευρένια και σκληρά, έτσι δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι.Το σιρόπι το βράζουμε 3 λεπτά και μόλις κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε το μέλι.Η κυρά Άννα θα χαιρόταν και θα με καμάρωνε, όπως μου έλεγε πάντα. Καλή επιτυχία elpidas little corner !!