Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη σόδα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, τη κανέλα και το γαρύφαλλο τα ανακατεύουμε, στην άκρη και αυτό.
Προσθέτουμε στο μείγμα με το λάδι λίγο - λίγο το αλεύρι. Το αλεύρι πάντα είναι περίπου, βλέπουμε πόσο θα χρειαστεί. Απλά ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά, δε ζυμώνουμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και πλάθουμε.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε λαμαρίνα, με λαδόκολλα. Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Αφήνουμε να βράσει 2-3 λεπτά και τέλος προσθέτουμε το μέλι. Χαμηλώνουμε στο 1-2 τη φωτιά, μέχρι να τελειώσουμε.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα στους 160 βαθμούς στον αέρα για 25 λεπτά περίπου. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Σιροπιάζομαι στο ζεστό σιρόπι, τα χλιαρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζομαι σε μια πιατέλα με τριμμένα καρύδια.
Notes
Αν θέλετε πολύ σιροπιασμένα τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζετε μόλις βγουν από τον φούρνο με κρύο σιρόπι. Αν η ζύμη σας γίνει σκληρή τα μελομακάρονα θα γίνουν αλευρένια και σκληρά, έτσι δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι.Το σιρόπι το βράζουμε 3 λεπτά και μόλις κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε το μέλι.Καλή επιτυχία και καλές γιορτές elpidas little corner !!