Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε μια τρύπα ρίχνουμε σιγά - σιγά το νερό και ζυμώνουμε.
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δούμε ότι είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια μας.
Την αφήνουμε σε μια σακούλα, αφού την αλευρώσουμε, για μισή ώρα περίπου.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 κομμάτια και τα κάνουμε μπαλάκια.
Τα 9 θα μπουν κάτω στην πίτα και τα 7 επάνω, συνεχίζουμε με τα μπαλάκια.
Ανοίγουμε τα μπαλάκια όσο ένα πιατάκι του καφέ, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία.
Βάζουμε σε κάθε πιτάκι ένα κ.γ περίπου βούτυρο και το αλείφουμε με το χέρι μας.
Το πρώτο πιτάκι το ανοίγουμε για να καλύψουμε τα υπόλοιπα που θα μπουν επάνω. Κλείνουμε και καλύπτουμε τα πιτάκια και τα 9 θα γίνουν ένα όπως το βλέπουμε.
Το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και με τα 7 μπαλάκια, θα γίνουν ένα φύλλο.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα και κάτω αντίσταση και βουτυρώνουμε το ταψί.
Ανοίγουμε το φύλλο με τα 9 μπαλάκια, όσο ακριβώς είναι το ταψί.
Βάζουμε από πάνω την γέμιση και ανοίγουμε το φύλλο με τα 7 μπαλάκια.
Το φύλλο που θα καλύψει την πίτα, θα το ανοίξουμε πιο μεγάλο και θα μπει σουρωτά.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο επάνω στην πίτα, να πάει παντού και γύρω - γύρω.
Χαράζουμε την πίτα πριν την ψήσουμε, όχι μέχρι κάτω όπως τη βλέπουμε.
Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα και πάντα ανάλογα τον φούρνο μας.
Για τη γέμιση Νο 1
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά τα περνάμε από το τηγάνι, με λάδι να γυαλίσουν 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα σε κύβους τέλος αλάτι, πιπέρι και ρύζι και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη γέμιση Νο 2
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα περνάμε στο τηγάνι με το λάδι για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα χόρτα ψιλοκομμένα και αλατοπιπερώνουμε, τέλος προσθέτουμε τον τραχανά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, τρίβουμε μέσα τη φέτα και αφήνουμε να κρυώσει.
Notes
Πριν την γέμιση βάζετε λίγο λιωμένο βούτυρο στο φύλλο, γύρω γύρω.Η γέμιση πρέπει να είναι πάντα εντελώς κρύα, αν θέλετε τη φτιάχνετε αποβραδίς.Πάνω από τη γέμιση πασπαλίστε ελάχιστο αλεύρι, την κάνει πιο τραγανή.Να τραβάτε τις άκρες από τα φύλλα, για να γίνουν λεπτές όχι χοντροκομμένες.Μπορείτε να φυλάξετε μετά το βούτυρο το ζυμάρι, μια εβδομάδα στο ψυγείο.Έτσι όταν θέλετε να φτιάξετε πίτα, έχετε απλά να ανοίξετε 2 φύλλα.Ευχαριστώ πολύ την Κατερίνα, για την συνταγή και τεχνική της ζύμης. Δεν είναι απλά φίλη είναι οικογένεια μου και την λατρεύω. Έχει κάνει για μένα τόσα πολλά και συνεχίζει, η χαρά της ζωής.