Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Ξέρω πόσο πολύ σας αρέσουν οι πίτες, σας έχω εύκολη ζύμη να την φτιάξετε όλοι. Πολλές φορές μου ζητάτε κάτι απλό, γιατί δεν μπορείτε να ανοίξετε φύλλο για πίτα. Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας, είναι σίγουρη πετυχημένη και πολύ νόστιμη. Η πίτα γίνεται πολύ τραγανή, θα σας θυμίσει σφολιάτα σε πολύ ελαφριά εκδοχή.

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Μου αρέσει να μαθαίνω συνέχεια καινούργιες τεχνικές για ζύμες και πίτες. Σας γράφω όλα τα μυστικά βήμα – βήμα, σίγουρα θα φτιάξετε την καλύτερη πίτα. Έχει ένα μυστικό και σίγουρα θα γίνει η αγαπημένη σας πάμε να την φτιάξουμε.

Υλικά για ζύμη ταψί Νο 38

630 γρ αλεύρι για πίτες

½  κ.σ αλάτι

2 κ.σ λάδι

1 κ.σ ξύδι

375 γρ νερό βρύσης

80 γρ περίπου βούτυρο μαλακό

2-3 κ.σ περίπου λιωμένο βούτυρο.

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Υλικά για γέμιση Νο 1

3-4 πράσα

2 κρεμμύδια

4 πιπεριές Φλωρίνης

1 πράσινη πιπεριά

2 ντομάτες

3 κ.σ ρύζι

2 κ.σ λάδι

αλάτι-πιπέρι

Υλικά για γέμιση Νο 2

4-5 πιπεριές Φλωρίνη

2 κρεμμύδια

1 φλιτζάνι τσαγιού χόρτα (εγώ έβαλα καυκαλήθρες – λάπατα – μαϊντανό)

2 κ.σ τραχανά λαχανικών

λάδι-αλάτι-πιπέρι

150-200 γρ φέτα προαιρετικά.

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Εκτέλεση

Οδηγίες για την ζύμη

Βάζετε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι και ανακατεύετε. Ανοίγετε μια τρύπα ρίχνετε σιγά – σιγά το νερό και ζυμώνετε. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν δείτε ότι είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια σας. Την αφήνετε σε μια σακούλα αφού την αλευρώσετε, για μισή ώρα περίπου.

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Χωρίζετε την ζύμη σε 16 κομμάτια και τα κάνετε μπαλάκια. Τα 9 θα μπουν κάτω στην πίτα και τα 7 επάνω, συνεχίζετε με τα μπαλάκια. Ανοίγετε τα μπαλάκια όσο ένα πιατάκι του καφέ, όπως βλέπετε στην φωτογραφία.

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Βάζετε σε κάθε πιτάκι ένα κ.γ περίπου βούτυρο και το αλείφεται με το χέρι σας. Το πρώτο πιτάκι το ανοίγετε, για να καλύψετε τα υπόλοιπα που θα μπουν επάνω. Κλείνετε και καλύπτετε τα πιτάκια και τα 9 θα γίνουν ένα όπως το βλέπετε.

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Το ίδιο ακριβώς θα κάνετε και με τα 7 μπαλάκια, θα γίνουν ένα φύλλο. Ανάβετε τον φούρνο180 βαθμούς αέρα και κάτω αντίσταση και βουτυρώνετε το ταψί. Ανοίγετε το φύλλο με τα 9 μπαλάκια φύλλο, όσο ακριβώς είναι το ταψί. Βάζετε από πάνω την γέμιση και ανοίγετε το φύλλο με τα 7 μπαλάκια.

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Το φύλλο που θα καλύψει την πίτα, θα το ανοίξετε πιο μεγάλο και θα μπει σουρωτά. Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο επάνω στην πίτα, να πάει παντού και γύρω – γύρω. Χαράζεται την πίτα πριν την ψήσετε, όχι μέχρι κάτω όπως την βλέπετε.

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Ψήνετε την πίτα στους 180 βαθμούς, περίπου 1 ώρα και πάντα ανάλογα τον φούρνο σας.

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Οδηγίες για την γέμιση Νο 1

Σας δίνω 2 διαφορετικές γεμίσεις, διαλέξτε όποια σας αρέσει η βάλτε τα δικά σας υλικά. Ψιλοκόβετε τα λαχανικά τα περνάτε από το τηγάνι, με λάδι να γυαλίσουν 2-3 λεπτά. Προσθέστε την ντομάτα σε κύβους τέλος αλάτι, πιπέρι και ρύζι και αφήνετε να κρυώσει.

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Οδηγίες για την γέμιση Νο 2

Ψιλοκόβετε τα λαχανικά και τα περνάτε στο τηγάνι με το λάδι για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τα χόρτα ψιλοκομμένα και αλατοπιπερώνετε, τέλος  προσθέτετε τον τραχανά. Κατεβάζετε από την φωτιά, τρίβετε μέσα την φέτα και αφήνετε να κρυώσει.

Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα

Μυστικά

Πριν την γέμιση βάζετε λίγο λιωμένο βούτυρο στο φύλλο, γύρω γύρω.

Η γέμιση πρέπει να είναι πάντα εντελώς κρύα, αν θέλετε την φτιάχνετε αποβραδίς.

Πάνω από την γέμιση πασπαλίστε ελάχιστο αλεύρι, την κάνει πιο τραγανή.

Να τραβάτε τις άκρες από τα φύλλα, για να γίνουν λεπτές όχι χοντροκομμένες.

Μπορείτε να φυλάξετε μετά το βούτυρο το ζυμάρι, μια εβδομάδα στο ψυγείο.

Έτσι όταν θέλετε να φτιάξετε πίτα, έχετε απλά να ανοίξετε 2 φύλλα.

Καλή επιτυχία elpidas little corner  !!

Ευχαριστώ πολύ την Κατερίνα, για την συνταγή και τεχνική της ζύμης. Δεν είναι απλά φίλη είναι οικογένεια μου και την λατρεύω. Έχει κάνει για μένα τόσα πολλά και συνεχίζει, η χαρά της ζωής.

image_pdf
Κατεβάστε την συνταγή
image_print
Τυπώστε τη συνταγή

You might also like

Κανενα σχόλιο

Γράψτε κάτι