Επιστροφή
Εκτύπωση
Φωτογραφία Συνταγής
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Γαλατόπιτα της γιαγιάς μου
Ξεσκέπαστη Γαλατόπιτα Τραγανή και βελούδινη συγχρόνως πάμε !
4.94
από
33
ψήφους
Εκτύπωση
Pin
Course:
Γλυκές Πίτες
Cuisine:
Ελληνική
Keyword:
Παραδοσιακές
Επίπεδο Δυσκολίας:
Εύκολη
Prep Time:
50
minutes
minutes
Cook Time:
50
minutes
minutes
Ωρίμανση Ζύμης:
30
minutes
minutes
Total Time:
2
ώρες
ώρες
10
minutes
minutes
Μερίδες:
12
Calories:
325.19
kcal
Author:
Βρείτε με στο Instagram !
Equipment
Κατσαρόλα
Μαρίζ
Μπολ
Πινέλο Σιλικόνης
Πλάστης ξύλινος
Πλαστήρι
Ingredients
Για τη ζύμη
250
γρ
Αλεύρι Κούλα
130
ml
Νερό
χλιαρό
10
ml
Ελαιόλαδο
2
γρ
Αλάτι Μεσολογγίου
3
ml
Λευκό Ξύδι
6
γρ
Μπέϊκιν Πάουντερ
προαιρετικά
½
κ.γ.
Ζάχαρη
Για την κρέμα
1000
γρ
Φρέσκο Γάλα
190
γρ
Ζάχαρη
60
γρ
Σιμιγδάλι
60
γρ
Βούτυρο
40
γρ
Αλεύρι Κούλα
5
γρ
Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε
3
Αυγά
1
πρέζα
Αλάτι Μεσολογγίου
Για επάλειψη
80
γρ
Βούτυρο
ή Ηλιέλαιο
Instructions
Για την κρέμα
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά της κρέμας και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε με μεμβράνη να κρυώσει.
Όταν σκεπάζουμε μια κρέμα προσέχουμε πάντα να ακουμπάει τη μεμβράνη.
Μπορούμε να κάνουμε την κρέμα από το προηγούμενο βράδυ, τη φυλάμε στο ψυγείο.
Για τη ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ το
αλεύρι
, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι.
Κάνουμε μια λακκούβα ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε, με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια.
Ζυμώνουμε καλά έχουμε μια μαλακή ζύμη και σκεπάζουμε να ξεκουραστεί.
Μόλις περάσουν 10 λεπτά χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπαλάκια. Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε.
Αφήνουμε 10 λεπτά τα μπαλάκια και αφού κρυώσει τελείως η γέμιση συνεχίζουμε.
Για τελείωμα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνουμε ένα ταψί 36 εκ.
Βάζουμε κάτω ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί και το λαδώνουμε.
Λαδώνουμε και βάζουμε το δεύτερο φύλλο σουρωμένο μέσα στο ταψί.
Τελειώνουμε με το τρίτο φύλλο να προεξέχει και το λαδώνουμε.
Αδειάζουμε όλη την κρέμα από πάνω και τα φύλλα που προεξέχουν τα λαδώνουμε και τα γυρνάμε πάνω στην κρέμα.
Η υπόλοιπη πίτα είναι ξεσκέπαστη.
Ψήνουμε την πίτα 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει τέλειο χρώμα.
Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο αν αντέξουμε ταιριάζει πολύ με άχνη και κανέλα.
Notes
Μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Καλή επιτυχία !
Nutrition
Θερμίδες:
325.19
kcal
|
Υδατάνθρακες:
42.19
g
|
Πρωτεΐνη:
7.35
g
|
Λιπαρά:
14.28
g
|
Κορεσμένα Λιπαρά:
8.04
g
|
Φυτικές Ίνες:
0.85
g
|
Σάκχαρα:
20.15
g