Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη με το μίξερ 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, το γάλα, το ξύσμα, τη βανίλια και το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στο μείγμα, τέλος το μπέικιν, το μαχλέπι και σιγά - σιγά προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Μόλις καθαρίσει το μπολ και έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη είναι έτοιμη.
Πλάθουμε στο σχήμα που μας αρέσει τα κουλουράκια, αν θέλουμε τα ζυγίζουμε 15-20 γρ και τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Τα περνάμε με το διάλυμα αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα 20 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο μας πάντα και πως ψήνει.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί.