Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα και την μαγιά. Το αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να φουσκώσει. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι, το αυγό με το γιαούρτι.
Βάζουμε τώρα σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε την μαγιά και το γιαούρτι.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το πιρούνι και τέλος με μια μαρίζ. Όπως έχω γράψει στα υλικά στο γάλα λέω περίπου, όχι ακριβώς. Ίσως πάρει λιγότερο ίσως περισσότερο, δεν γίνεται σφιχτή η ζύμη.
Μόλις δούμε ότι το μπολ μας είναι καθαρό, η ζύμη είναι έτοιμη. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε για 2 ώρες.
Σε αυτό το στάδιο αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως τη ζύμη, την διπλώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο, μπορούμε να την αφήσουμε στο ψυγείο 3 μέρες. Μπορούμε να την φυλάξουμε και στην κατάψυξη.
Για τα Πρέτζελ
Κάνουμε την ζύμη και χωρίς να φουσκώσει, την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το κάνουμε λωρίδα γύρω στα 60 εκ και την τεντώνουμε να ανοίξει. Διπλώνουμε και κάνουμε το πρέτζελ, το ίδιο κάνουμε και με την υπόλοιπη ζύμη.
Τα αφήνουμε σε λαδόκολλα και βράζουμε το νερό με την σόδα. Μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε την φωτιά, βάζουμε ένα - ένα μέσα τα πρέτζελ. Αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα περίπου και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το αυγό και το νερό. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Μόλις πάρουν χρώμα περίπου 15 λεπτά, είναι έτοιμα τα σερβίρουμε ζεστά.
Notes
Μπορείτε να τα φτιάξετε και γλυκά, μόλις ψηθούν τα αλείφεται με βούτυρο και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα ή όποια άλλη γεύση σας αρέσει.Με σκόρδο ή μπορείτε να βάλετε ρίγανη ή το δικό σας αγαπημένο μπαχαρικό.Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο,3-4 μέρες ή να την βάλετε στην κατάψυξη.Καλή Επιτυχία και περιμένω τα σχόλια σας !