Πλένουμε πολύ καλά και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια, την εντεριά την κόβω με ψαλίδι να ανοίξει και να καθαρίσει καλά.
Τα βάζουμε σε κρύο νερό με λεμόνι και αλάτι τα ξεπλένουμε πολλές φορές να είναι πεντακάθαρα.
Για να τα κόψουμε πιο εύκολα τα βάζουμε να βράσουν 10 λεπτά, έτσι θα τα ψιλοκόψουμε αμέσως.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια τον άνηθο και τα μαρούλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, τα ψιλοκομμένα εντόσθια και την εντεριά.
Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το ρύζι, τον άνηθο και τα μαρούλια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό, βράζουμε στην χύτρα 10-12 λεπτά ή σε κατσαρόλα 30 λεπτά περίπου.
Αν βράσετε στην κατσαρόλα, το ρύζι τον άνηθο και τα μαρούλια, θα τα προσθέσετε 15 λεπτά πριν στο τέλος. Αφού βράσει η μαγειρίτσα ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα ασπράδια προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε. (αν θέλετε προσθέστε κορν φλαουρ, βοηθάει να μην κόψει αν την ξανά ζεστάνετε)
Χυμό λεμονιού βάζετε ανάλογα πόσο ξινή σας αρέσει και προσθέτουμε σιγά - σιγά ζωμό από την μαγειρίτσα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε και άλλο ζωμό. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε να πάει παντού.
Notes
Προσοχή στο πολύ καλό πλύσιμο να ασπρίσουν από καθαριότητα τα εντόσθια.Εγώ ψιλοκόβω όλα τα υλικά γιατί μόνο έτσι μας αρέσει εσείς μπορείτε να τα κόψετε όπως θέλετε.Ελέγχετε πόσο πηχτή σας αρέσει και έτσι προσθέστε ή αφαιρείτε νερό.Αν δεν σας αρέσει το ρύζι, δεν βάζετε, εγώ σας δίνω την συνταγή όπως αρέσει σε εμάς.Το ίδιο και τα κρεμμυδάκια ή τον άνηθο η ποσότητα εξαρτάται πόσο πολύ σας αρέσουν βάζετε περισσότερα ή λιγότερα.Το αυγολέμονο καλό είναι να το κάνετε τελευταία στιγμή, να μη σας κόψει.Παραδοσιακά φτιάχνουμε την Μαγειρίτσα παραμονή του Πάσχα, κάθε περιοχή έχει την δικιά της συνταγή αυτή είναι η συνταγή που φτιάχνω από μικρή!!Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλια και τις φωτογραφίες σας, Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία !!