Νομίζω οι συνταγές για πίτες δεν τελειώνουν ποτέ και σίγουρα τις τρώνε όλοι. Εμείς τις λατρεύουμε για αυτόν το λόγο προσπαθώ να μάθω να τις φτιάχνω. Δοκιμάζω διάφορες συνταγές έτσι έφτιαξα και την Κολοκυθόπιτα. Πίτα όλο χρώμα μυρίζει καλοκαίρι και είναι ελαφριά και νόστιμη. Πάμε να την φτιάξουμε και να την απολαύσουμε.
Σούπερ Κολοκυθόπιτα
Συνταγή της Ματίνας από τις Πίτες της Σοφίας !
Εργαλεία
- Μπολ
- Ξύλινη Κουτάλα
- Πινέλο Σιλικόνης
- Πλάστης ξύλινος
- Πλάστης ξύλινος
- Ταψί 30 εκ.
Συστατικά
- 400 γρ Αλεύρι Κούλα
- 200 γρ Νερό χλιαρό
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. Ρακί ή ξύδι
- ½ κ.γ. Αλάτι Μεσολογγίου
Για τη γέμιση
- 150 γρ Φέτα
- 3 Κολοκυθάκια μεγάλα
- 1 Κρεμμύδι
- 1 Κίτρινη Πιπεριά
- 1 Πιπεριά Φλωρίνης
- 2 κ.σ. Τραχανά Λαχανικών ή φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. Αλάτι Μεσολογγίου
- ½ κ.γ. Πιπέρι
Για το φύλλο
- 100 γρ Ελαιόλαδο
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη ρακί και το λάδι.
- Κάνουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι, μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι.
- Ζυμώνουμε καλά και έχουμε μια μαλακή ζύμη, τη σκεπάζουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Για τη γέμιση
- Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά τα κόβουμε καρεδάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, το πιπέρι, το λάδι και αλάτι όσο χρειάζεται λόγω φέτας.
- Βλέπουμε πόσα υγρά έχει η γέμιση και προσθέτουμε τον τραχανά ή τη φρυγανιά (αν θέλουμε γίνεται και νηστίσιμη χωρίς φέτα).
Για τελείωμα
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα 6 και ανοίγουμε 6 φύλλα.
- Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 30 cm.
- Βάζουμε 2 φύλλα κάτω στο ταψί αφού τα λαδώσουμε να είναι πατσαβουριαστά.
- Βάζουμε άλλο ένα λαδωμένο φύλλο πατσαβουριαστό μέσα στο ταψί χωρίς να προεξέχει (Αυτό το φύλλο αν θέλουμε μπορούμε να το ψήσουμε και να το βάλουμε στο ταψί).
- Αδειάζουμε τη μισή γέμιση στο ταψί και απλώνουμε να πάει παντού.
- Καλύπτουμε με άλλο 1 λαδωμένο φύλλο τη γέμιση και ρίχνουμε και την άλλη μισή γέμιση.
- Τέλος τα 2 φύλλα από πάνω λαδωμένα και γυρνάμε τις άκρες τον κόθρο δηλαδή και λαδώνουμε.
- Χαράζομε την πίτα και τρυπάμε λίγο τα φύλλα να φεύγει ο ατμός.
- Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος.
- Αφήνουμε, αν αντέξουμε, 10 λεπτά και κόβουμε την πίτα.
Έξυπνα Μυστικά
Αυτή η Κολοκυθόπιτα είναι πεντανόστιμη γεμάτη καλοκαιρινά αρώματα δοκιμάστε την!!
Καλό Καλοκαίρι και Καλή Όρεξη!!!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 350.88kcal | Υδατάνθρακες: 38.92g | Πρωτεΐνη: 8.19g | Λιπαρά: 18.21g | Κορεσμένα Λιπαρά: 4.37g | Φυτικές Ίνες: 2.71g | Σάκχαρα: 4.19g
Προσωπική σημείωση