Σας έχω την συνταγή που ζητάτε εδώ και πολύ καιρό, Ψωμί Ολικής χωρίς ζύμωμα. Μπορείτε να βάλετε όποιο αλεύρι θέλετε ή να χρησιμοποιήσετε 2-3 διαφορετικά.
Πάμε στην κουζίνα μου να το φτιάξουμε παρέα, να δείτε πόσο απλό είναι.
Ψωμί Ολικής Χωρίς Ζύμωμα
Μαλακό αφράτο και υγιεινό και πάνω από όλα πολύ εύκολο !
Εργαλεία
- Μπολ
- Ξύλινη Κουτάλα
- Πινέλο Σιλικόνης
- Μακρόστενη φόρμα Κέικ (10 χ 32 εκ.)
Συστατικά
- 420 γρ Αλεύρι Ολικής Άλεσης
- 250 γρ Φρέσκο Γάλα
- 50 γρ Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 30 γρ Ζάχαρη
- 7 γρ Ξηρή Μαγιά
- 1 Αυγό
- 1 κ.γ. Αλάτι Μεσολογγίου
Οδηγίες
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και το αυγό ελαφρώς χτυπημένο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι για 5 λεπτά περίπου.
- Η ζύμη κολλάει δε γίνεται σφιχτή για να την πλάσουμε, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.
- Αφήνουμε να φουσκώσει και να γίνει διπλάσια, περίπου μια ώρα σε ζεστό μέρος. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη διπλώνουμε με το ξύλινο κουτάλι να ξεφουσκώσει.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αδειάζουμε τη ζύμη, προσθέτουμε αλεύρι και στη ζύμη.
- Τη ζυμώνουμε ελαφρά και της δίνουμε σχήμα μπάλας, αλευρώνοντας ελαφρώς.
- Χωρίζουμε στα 5 τη ζύμη μας και κάνουμε μακρόστενα ψωμάκια, σαν σάντουιτς.
- Ανοίγουμε το κάθε ψωμάκι με τον πλάστη και τυλίγουμε ρολό, κάνουμε το ίδιο με όλα.
- Τα βάζουμε σε μια φόρμα, του κέικ και σκεπάζουμε να φουσκώσουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο. Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
- Μόλις ψηθεί το ψωμί αλείφουμε με βούτυρο, σκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Έξυπνα Μυστικά
Καλή επιτυχία !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 2149.35kcal | Υδατάνθρακες: 347.54g | Πρωτεΐνη: 72.9g | Λιπαρά: 64.48g | Κορεσμένα Λιπαρά: 33.78g | Φυτικές Ίνες: 46.82g | Σάκχαρα: 44.51g
Προσωπική σημείωση