Νομίζω ότι κάπου εδώ με αυτή την πίτα κέρδισα το στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου. Όποιος δει τα υλικά και την δοκιμάσει θα καταλάβει υπάρχουν 2-3 μυστικά. Εννοείται ότι θέλω να τα μοιραστώ όλα μαζί σας όπως πάντα.
Κάποιοι κρατάνε συνταγές η μυστικά για τον εαυτό τους και δεν το καταλαβαίνω. Αν δεν μοιραστείς μια συνταγή που σε έχει ξετρελάνει να την μάθουν όλοι πιο το νόημα. Πιστεύω ότι θα ενθουσιαστείτε όπως εγώ πάμε λοιπόν πίτες θείας μου επεισόδιο τρίτο! Η Χορτοτυρόπιτα μου βήμα βήμα:
Χορτοτυρόπιτα
Ίσως η καλύτερη πίτα που έχω φτιάξει έπαιξε ρόλο φυσικά η συνταγή της θείας μου !
Εργαλεία
- Μπολ
- Πινέλο Σιλικόνης
- Πλαστήρι
- Πλάστης ξύλινος
- Σουρωτήρι
- Ταψί 36 εκ.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 450 γρ Αλεύρι Κούλα
- 220 γρ Νερό κρύο
- 25 γρ Ελαιόλαδο
- 8 γρ Ξύδι
- 8 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
- 4 γρ Ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 500 γρ Σπανάκι
- 150 γρ Φέτα
- 150 γρ Μυζήθρα
- 100 γρ Ελαιόλαδο
- 30 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ Λάχανο ψιλοκομμένο
- 3 Πράσα το λευκό μέρος
- 2 Φρέσκα Κρεμμυδάκια
- ½ κ.γ. Μπέϊκιν Πάουντερ
- Αλάτι Μεσολογγίου
- Πιπέρι
Για επάλειψη
- 5 κ.σ. Καλαμποκέλαιο
- Βούτυρο μαλακό
Οδηγίες
Για τη γέμιση
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και απλά τα αφήνουμε στο σουρωτήρι.
- Προσθέτουμε τα λαχανικά αφού στραγγίσουν σε ένα μπολ και όλα τα υλικά της γέμισης.
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι.
- Κάνουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι, μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι.
- Ζυμώνουμε καλά και έχουμε μια μαλακή ζύμη, τη σκεπάζουμε να ξεκουραστεί.
- Αφού περάσουν 10 λεπτά, χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη και έχουμε ζύμη για να χρησιμοποιήσουμε άλλη φορά.
- Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε. Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Για τελείωμα
- Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.
- Βάζουμε γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού και ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο. Το 2° φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση.
- Το ίδιο κάνουμε με το 3°-4°-5° φύλλο, τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί. Ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο.
- Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει, αλλά βάζουμε βούτυρο μαλακό εκεί που γυρίζει.
- Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα.
- Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια, ρίχνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο. Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι, το τινάζουμε πάνω δηλαδή 5-6 φορές.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 50 λεπτά περίπου. Ανάλογα πάντα τον φούρνο και πως σας αρέσει εμένα μου αρέσει ξεροψημένη! Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
- Σίγουρα θα σας ξετρελάνει η μοναδική της γεύση!
Έξυπνα Μυστικά
Τελικά η Πίτα είναι η βασίλισσα της κουζίνας !!
Καλή Επιτυχία και περιμένω τα σχόλια σας !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 246.98kcal | Υδατάνθρακες: 22.82g | Πρωτεΐνη: 6.63g | Λιπαρά: 14.66g | Κορεσμένα Λιπαρά: 3.57g | Φυτικές Ίνες: 1.48g | Σάκχαρα: 1.18g
Προσωπική σημείωση