Τσουρέκια elpidas little corner

Τσουρέκια elpidas little corner

Αυτές τις μέρες τα σπίτια μοσχοβολάν τσουρέκια, κουλουράκια και άλλα πολλά. Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές νόστιμες και ξεχωριστές. Θα φτιάξουμε σήμερα μαζί τα δικά μου τσουρέκια μυρωδάτα και νόστιμα. Γίνονται εύκολα απλά θέλουν τον χρόνο τους πάμε να τα φτιάξουμε;;  Την συνταγή μου την έδωσε φίλη μου σεφ η Caterina και την ευχαριστώ πολύ.

Τσουρέκια elpidas little corner

Υλικά

500 γρ αλεύρι για τσουρέκια

150 γρ ζάχαρη

1 κ.γ αλάτι

25 γρ μαγιά νωπή

200 ml χλιαρό γάλα

3 αυγά

100 γρ βούτυρο

1 κ.σ καλαμποκέλαιο

ξύσμα πορτοκαλιού

½  κ.γ μαχλέπι

½  κ.γ κακουλέ

1/3 κ.γ μαστίχα

1 αυγό

2 κ.γ νερό

σουσάμι -μαύρο σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Βασικό όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε λίγο χλιαρό γάλα διαλύω την μαγιά σκεπάζω και αφήνω για λίγο να φουσκώσει. Βάζω σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μυρωδικά και τα αφήνω στην άκρη. Σε άλλο μπολάκι τα αυγά τα χτυπάω με ένα πιρούνι στην άκρη και τα αυγά. Βάζω στο μίξερ το μείγμα με το αλεύρι μετά το γάλα χλιαρό προσθέτω το μείγμα της μαγιάς και μετά τα αυγά. Τέλος το μισό βούτυρο λιωμένο. Το υπόλοιπο βούτυρο το κρατάω θα το χρησιμοποιήσω μετά.

Η ζύμη πρέπει να κολλάει δεν γίνεται σφιχτή. Αλείφω με το καλαμποκέλαιο ένα μπολ και βάζω την ζύμη να φουσκώσει.

Τσουρέκια elpidas little corner

Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω την ζύμη σε ζεστό μέρος για 1-1 ½  ώρα. Μπορούμε να ανάψουμε τον φούρνο 40-50 βαθμούς να τον σβήσουμε, και να βάλουμε την ζύμη εκεί να φουσκώσει πιο γρήγορα. Η ζύμη φουσκώνει και γίνεται τριπλάσια.

Τσουρέκια elpidas little corner

Μόλις φουσκώσει η ζύμη την πατάμε να ξεφουσκώσει και ανοίγουμε ένα φύλλο. Ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο μας να μην κολλάει, βοηθάει αν έχουμε και μια σπάτουλα. Μόλις ανοίξουμε το φύλλο αλείφουμε με το βούτυρο που έχουμε κρατήσει. Διπλώνουμε τα πλαϊνά αλείφουμε πάλι και κλείνουμε σαν να κάνουμε σφολιάτα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι 1-1 ½  ώρα να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει χωρίζουμε και πλάθουμε όπως θέλουμε το τσουρέκι μας.Έβαλα και λαδόκολλα από κάτω και βγαίνουν πανεύκολα.

Τσουρέκια elpidas little corner

Σκεπάζω και αφήνω για 40-50 λεπτά να φουσκώσουν πάλι, αυτό είναι το βαρετό. Μόλις φουσκώσουν και είναι έτοιμα τα αλείφω με το διάλυμα αυγού-νερού. Βάζω πάνω ότι μου αρέσει σουσάμι – μαυροσούσαμο ή φιλέ αμυγδάλου.

Τσουρέκια elpidas little corner

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Ανάλογα πάντα τον φούρνο μας και το μέγεθος που έχουν τα τσουρέκια μας. Δεν τα παραψήνουμε γιατί στεγνώνουν και τα φυλάμε τυλιγμένα σε σελοφάν.

Μπορούμε να τα φάμε όπως μας αρέσουν με πραλίνα ταιριάζουν απίστευτα!!

Τσουρέκια elpidas little corner

Αυτά είναι τα Τσουρέκια μου δοκιμάστε τα είναι πεντανόστιμα !! Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους μας με υγεία και χαμόγελα!!

Καλή Όρεξη και του χρόνου !!!

image_pdf
Κατεβάστε την συνταγή
image_print
Τυπώστε τη συνταγή

You might also like

Κανενα σχόλιο

Γράψτε κάτι