Ρυζόπιτα

11.6K

Χαίρομαι πολύ γιατί θα μοιραστώ μαζί σας άλλη μια συνταγή της θείας μου, από το Καρπενήσι. Είναι πολύ απλή συνταγή που την έφτιαχνε από  μικρή, δυστυχώς μου είπε την συνταγή  τηλεφωνικώς μαζί με την μακαρονόπιτα της (θα την φτιάξουμε και αυτήν, άλλη φορά). Θα ήθελα πολύ να την είχα μαζί μου να την έφτιαχνα και να με βλέπει, αλλά μου είπε όλα τα μυστικά της, να την κάνεις μου λέει και θα με θυμηθείς.

Να σας πω την αλήθεια εγώ δεν την είχα ξανακούσει, μου αρέσει όμως να δοκιμάζω παλιές συνταγές και δεν θέλω να χάνονται. Δεν μου αρέσει να τις πειράζω καθόλου, συνταγή γιαγιάς ή προγιαγιάς δεν την πειράζεις. Είναι μαγικό πως με ελάχιστα υλικά οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν τόσο ξεχωριστά πράγματα. Πάμε να κάνουμε Ρυζόπιτα !

5 από 8 ψήφους

Ρυζόπιτα

Μια συνταγή από τις γιαγιάδες μας !
Μερίδες 10
Προετοιμασία 40 minutes
Ψήσιμο 50 minutes
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 30 minutes

Εργαλεία

  • Κατσαρόλα
  • Μπολ
  • Πλάστης ξύλινος
  • Πλαστήρι
  • Ταψί 25 εκ.

Συστατικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα Νερό
  • ¾ κούπα Ζάχαρη

Για επάλειψη

  • ½ κούπα Ελαιόλαδο

Οδηγίες

  • Βράζουμε την ζάχαρη και το νερό  για το σιρόπι, μόλις πάρει βράσει αφήνουμε 5 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Συνεχίζουμε με την γέμιση, ξεπλένουμε  και βράζουμε 5 λεπτά το ρύζι το στραγγίζουμε και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες στην άκρη και αυτό.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να καθαρίσει το μπολ και να έχουμε μια μαλακή ζύμη να μην κολλάει.
  • Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα και μετά την χωρίζουμε στα πέντε. Λαδώνουμε το ταψί ανοίγουμε ένα φύλλο και το βάζουμε κάτω να προεξέχει, λαδώνουμε ανοίγουμε δεύτερο φύλλο μπαίνει μέσα στο ταψί σουρωτό.
  • Πάντα λαδώνουμε το κάθε φύλλο, το τρίτο φύλλο προεξέχει και από πάνω βάζουμε την γέμιση γυρίζουμε το τρίτο φύλλο και λαδώνουμε.
  • Συνεχίζουμε με το τέταρτο φύλλο μέσα σουρωτό και τελειώνουμε με το πέμπτο φύλλο, γυρνάμε τον κόθρο λαδώνουμε γύρω - γύρω επάνω και χαράζουμε την πίτα, προσοχή όχι μέχρι κάτω.
  • Ψήνουμε την πίτα στους 190 με 200 βαθμούς περίπου 50 λεπτά, να ροδίσει, ανάλογα τον φούρνο σας και πως σας αρέσει.
    Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
  • Μόλις βγει  η πίτα από το  φούρνο την σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι, κουταλιά - κουταλιά και αφήνουμε να πιει το σιρόπι πριν την κόψουμε.

Έξυπνα Μυστικά

Αν θέλετε προσθέστε στην γέμιση κανέλα και καρύδια, εγώ όπως σας είπα δεν την πείραξα.
Μπορείτε  να βάλετε πιο πολύ γέμιση ή περισσότερο λάδι, αν σας αρέσει, εγώ την έφτιαξα όπως αρέσει σε εμένα.
Αν θέλετε να φτιάξετε μεγάλο ταψί  τότε κάνετε 1 ½  δόση.
Ρυζόπιτα
 
Μπορείτε να παραλείψετε το σιρόπι αλλά θα χρειαστεί να προσθέσετε στην γέμιση, ½ κούπα ζάχαρη.
«Θεία Ελευθερία σε ευχαριστώ πολύ, για την ξεχωριστή συνταγή σου»
Καλή επιτυχία σε όποιον την φτιάξει, περιμένω  τα σχόλια σας !!
Θερμίδες: 411.19kcal
Πιάτο: Γλυκές Πίτες
Κουζίνα: Ελληνική
Keyword: Παραδοσιακές
Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολη

Διατροφική Αξία

Θερμίδες: 411.19kcal | Υδατάνθρακες: 63.21g | Πρωτεΐνη: 5.51g | Λιπαρά: 15.34g | Κορεσμένα Λιπαρά: 2.14g | Φυτικές Ίνες: 1.88g | Σάκχαρα: 15.3g

Προσωπική σημείωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία Συνταγής




Close
Elpidas Little Corner© Copyright 2020. All rights reserved.
Close