Ζύμη εύκολη κλασσικά χωρίς ζύμωμα, απλά ανακατεύουμε τα υλικά. Θα φτιάξουμε σταφιδόψωμο αν θέλετε μπορείτε να κάνετε ένα ψωμί, αλλά έτσι μικρά βολεύουν και τα παιδιά στο σχολείο.
Πάμε να τα φτιάξουμε μαζί, να δείτε πόσο απλά γίνονται είναι πολύ νόστιμα.
Σταφιδόψωμο
Ιδανικό πρόγευμα για το σχολείο !
Εργαλεία
- Γάστρα
- Κατσαρόλα
- Μπολ
- Ξύλινη Κουτάλα
Συστατικά
- 380 γρ Αλεύρι Κούλα
- 180 γρ Φρέσκο Γάλα
- 180 γρ Νερό
- 120 γρ Σταφίδες Μαύρες
- 60 γρ Ζάχαρη
- 7 γρ Ξηρή Μαγιά
- 2 κ.γ. Κανέλα
- ½ κ.γ. Αλάτι Μεσολογγίου
- ½ κ.γ. Κακάο
Οδηγίες
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τις σταφίδες, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το κακάο και ανακατεύουμε, τέλος προσθέτουμε τη μαγιά.
- Ζεσταίνουμε το γάλα και το νερό, να μη καούν, χλιαρά και τα δύο τα προσθέτουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας, μέχρι το επόμενο πρωί.
- Την επόμενη μέρα αδειάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο διπλώνουμε τη ζύμη και δίνουμε σχήμα, με ελάχιστο αλεύρι πάνω και κάτω αφήνουμε 40 λεπτά σκεπασμένη να διπλασιαστεί.
- Αν θέλουμε χωρίζουμε στα 8 και κάνουμε ατομικά σταφιδόψωμα, τα ψήνουμε 5-10 λεπτά λιγότερο, πάντα ανάλογα τον φούρνο μας.
- Σε γάστρα που έχουμε ζεστάνει ψήνουμε, στους 190 βαθμούς 45-50 λεπτά, αν φτιάξουμε μικρά σταφιδόψωμα τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Έξυπνα Μυστικά
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καρύδια ή άλλο ξηρό καρπό.
Προαιρετικά αλευρώνετε λίγο τη λαδόκολλα και λίγο πάνω στα σταφιδόψωμα.
Μπορείτε να βάλετε σταγόνες σοκολάτας ή cranberries, ότι σας αρέσει.
Αν σας περισσέψει σταφιδόψωμο κόψτε φέτες, και φτιάξτε αυγόφετες.
Καλή Επιτυχία !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 2114.17kcal | Υδατάνθρακες: 459.17g | Πρωτεΐνη: 51.03g | Λιπαρά: 10.87g | Κορεσμένα Λιπαρά: 4.28g | Φυτικές Ίνες: 22.59g | Σάκχαρα: 70.1g
Προσωπική σημείωση