Σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει σε κάποιον φούρνο πρέτζελ, αυτό το μαλακό κουλούρι. Τα καλύτερα που έχω φάει ήταν στο Λονδίνο, ακόμα θυμάμαι την γεύση τους. Εγώ και η Έρη μου τα θυμόμαστε και λέμε συχνά, πόσο νόστιμα και ξεχωριστά ήταν. Σας έχω λοιπόν μια πεντανόστιμη και πανεύκολη συνταγή, για εσάς που τα αγαπάτε. Και όποιος δεν τα έχει δοκιμάσει, σίγουρα πρέπει να φτιάξει τα Πρέτζελ μου. Πάμε να τα φτιάξουμε με την τρελή ζύμη της φίλης μου Gemma, χωρίς ζύμωμα, Πανεύκολα Πρέτζελ.
Πανεύκολα Πρέτζελ
Ένα υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας !
Εργαλεία
- Λαμαρίνα
- 2 Μπολ
- Τρυπητή Κουτάλα
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
- 440 γρ Νερό
- 180 γρ Γιαούρτι
- 170 γρ Φρέσκο Γάλα χλιαρό
- 1 Αυγό
- 1 κ.σ. Χοντρό Αλάτι ή Ανθό Αλατιού
- 5 κ.γ. Σόδα Φαγητού
- 2 κ.γ. Ξηρή Μαγιά
- 1½ κ.γ. Μπέϊκιν Πάουντερ
- 1½ κ.γ. Αλάτι Μεσολογγίου
Για την επάλειψη
- 1 Αυγό
- 1 κ.σ. Νερό
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα και την μαγιά. Το αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να φουσκώσει. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι, το αυγό με το γιαούρτι.
- Βάζουμε τώρα σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε την μαγιά και το γιαούρτι.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το πιρούνι και τέλος με μια μαρίζ. Όπως έχω γράψει στα υλικά στο γάλα λέω περίπου, όχι ακριβώς. Ίσως πάρει λιγότερο ίσως περισσότερο, δεν γίνεται σφιχτή η ζύμη.
- Μόλις δούμε ότι το μπολ μας είναι καθαρό, η ζύμη είναι έτοιμη. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε για 2 ώρες.
- Σε αυτό το στάδιο αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αμέσως τη ζύμη, την διπλώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο, μπορούμε να την αφήσουμε στο ψυγείο 3 μέρες. Μπορούμε να την φυλάξουμε και στην κατάψυξη.
Για τα Πρέτζελ
- Κάνουμε την ζύμη και χωρίς να φουσκώσει, την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι το κάνουμε λωρίδα γύρω στα 60 εκ και την τεντώνουμε να ανοίξει. Διπλώνουμε και κάνουμε το πρέτζελ, το ίδιο κάνουμε και με την υπόλοιπη ζύμη.
- Τα αφήνουμε σε λαδόκολλα και βράζουμε το νερό με την σόδα. Μόλις βράσει το νερό χαμηλώνουμε την φωτιά, βάζουμε ένα - ένα μέσα τα πρέτζελ. Αφήνουμε για 30 δευτερόλεπτα περίπου και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το αυγό και το νερό. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Μόλις πάρουν χρώμα περίπου 15 λεπτά, είναι έτοιμα τα σερβίρουμε ζεστά.
Έξυπνα Μυστικά
Μπορείτε να τα φτιάξετε και γλυκά, μόλις ψηθούν τα αλείφεται με βούτυρο και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα ή όποια άλλη γεύση σας αρέσει.
Με σκόρδο ή μπορείτε να βάλετε ρίγανη ή το δικό σας αγαπημένο μπαχαρικό.
Η ζύμη διατηρείται στο ψυγείο,3-4 μέρες ή να την βάλετε στην κατάψυξη.
Καλή Επιτυχία και περιμένω τα σχόλια σας !
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 224.91kcal | Υδατάνθρακες: 41.03g | Πρωτεΐνη: 8.48g | Λιπαρά: 2.7g | Κορεσμένα Λιπαρά: 1.09g | Φυτικές Ίνες: 2g | Σάκχαρα: 1.87g
Προσωπική σημείωση