Πατατόπιτα

6.2K

Σας αρέσουν οι τραγανές πίτες με εύκολο σπιτικό φύλλο, αν ναι σας έχω την τέλεια ζύμη. Μπορείτε να τη γεμίσετε με ότι θέλετε, δεν χρειάζεται να ανοίξετε πολλά φύλλα και όμως η πίτα σας θα έχει πολλά τραγανά φύλλα.

Πατατόπιτα, την έβαλα στην λίστα με τις αγαπημένες μου πίτες, πάμε στην κουζίνα μου να μοιραστώ μαζί σας όλα τα μυστικά.

5 από 9 ψήφους

Πατατόπιτα

Υπέροχος συνδυασμός ζύμης και πατάτας !
Μερίδες 16
Προετοιμασία 1 ώρα 30 minutes
Ψήσιμο 1 ώρα
Συνολικός χρόνος 2 ώρες 30 minutes

Εργαλεία

  • Κατσαρόλα
  • Μίξερ
  • Ξύλινη Κουτάλα
  • Πινέλο Σιλικόνης
  • Πλάστης ξύλινος
  • Πλαστήρι
  • Πρες Πουρέ
  • Ταψί
  • Αντικολλητικό Τηγάνι

Συστατικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το φύλλο

  • 100 γρ Βούτυρο
  • 100 γρ Ελαιόλαδο

Οδηγίες

Για τη γέμιση

  • Βράζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια να γυαλίσουν, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τις πατάτες πατάμε και λιώνουμε τις πατάτες.
  • Αν έχουμε αυτό που κάνουμε πουρέ, τις λιώνουμε με αυτό.
  • Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως και συνεχίζουμε με την ζύμη.

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, το νερό, το αυγό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά - σιγά στα υγρά και ζυμώνουμε.
  • Αν έχουμε κουζινομηχανή ζυμώνουμε εκεί την ζύμη μας, σκεπάζουμε την ζύμη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να γίνει τριπλάσια.
  • Λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το κρατάμε δίπλα μας.
  • Αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο και τη χωρίζουμε στα δύο.
  • Το ένα κομμάτι το αφήνουμε όπως είναι, το άλλο το χωρίζουμε στα 6 και κάνουμε μπαλάκια όλα τα κομμάτια.
  • Λαδώνουμε τον πάγκο και στη συνέχεια ανοίγουμε το μεγάλο φύλλο το οποίο λαδώνουμε και αυτό.
  • Τα άλλα 6 τα ανοίγουμε όσο ένα μεγάλο πιάτο και τα αραδιάζουμε σε ένα πιάτο το ένα πάνω στο άλλο και τα λαδώνουμε ενδιάμεσα.
  • Βάζουμε ένα φύλλο, από το πιάτο, στο κέντρο του φύλλου που ανοίξαμε, το λαδώνουμε και το ανοίγουμε με τα χέρια να γίνει διπλάσιο.

Για τελείωμα

  • Βάζουμε άλλο ένα φύλλο πάλι λαδώνουμε και ανοίγουμε με τα χέρια, βάζουμε γέμιση από πάνω και συνεχίζουμε με άλλο φύλλο ανοίγουμε, λαδώνουμε και βάζουμε γέμιση.
  • Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα, χαράζουμε στα 6 το μεγάλο φύλλο τραβάμε και κλείνουμε γύρω - γύρω όλα τα κομμάτια.
  • Πατάμε με τα χέρια να απλώσει καλά σε όλο το ταψί και την κόβουμε, όχι μέχρι κάτω, λαδώνουμε επάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα περίπου 50 λεπτά.
    Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος

Έξυπνα Μυστικά

Πατατόπιτα
Αφού ψηθεί η πίτα την αφήνω 10 λεπτά σε σβηστό φούρνο, με ανοιχτή πόρτα.
Ψήνουμε πάντα ανάλογα τον φούρνο μας και όσο ξεροψημένη μας αρέσει.
Αν θέλετε μπορείτε πριν το ψήσιμο να την αλείψετε με αυγό.
Μπορείτε να βάλετε στην γέμιση δυόσμο ή άλλα μυρωδικά, να προσθέσετε μπέικον ή κοτόπουλο.
Να βάλετε λιγότερη ή περισσότερη γέμιση, δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι πάντα.
Το αλεύρι είναι περίπου γιατί κάθε αλεύρι διαφέρει, να έχετε δίπλα σας πάντα ένα μπολ με αλεύρι.
Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλιά σας !!
Θερμίδες: 531.22kcal
Πιάτο: Αλμυρές Πίτες, Πατάτες
Κουζίνα: Ελληνική
Keyword: Καθημερινές
Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολη

Διατροφική Αξία

Θερμίδες: 531.22kcal | Υδατάνθρακες: 86.73g | Πρωτεΐνη: 11.81g | Λιπαρά: 15.55g | Κορεσμένα Λιπαρά: 4.96g | Φυτικές Ίνες: 7.18g | Σάκχαρα: 4.05g

Προσωπική σημείωση

Join the Conversation

  1. ΛΟΥΚΙΑ ΤΑΡΑΝΤΟΥ says:

    5 stars
    Θέλω εάν γίνεται να παίρνω και εγώ συνταγές

    1. 5 stars
      Καλησπέρα, τι ακριβώς εννοείται ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία Συνταγής




Close
Elpidas Little Corner© Copyright 2020. All rights reserved.
Close