Δεν ξέρω εσείς αλλά εγώ τρελαίνομαι να μαθαίνω στην κουζίνα. Όσο ζω μαθαίνω αυτό ακριβώς θα το δείτε σήμερα στην συνταγή μου. Όταν δείτε αυτή την πίτα θα πείτε αποκλείεται να την φτιάξω εγώ. Αν σας έλεγα ότι είναι πανεύκολη τι θα λέγατε; Δεν της φαίνεται όμως. Όπως διαβάζετε και πιο πάνω θα δείτε ότι γίνεται σε τραπεζομάντιλο.
Πάμε να φτιάξουμε μαζί Πίτα τραβηχτή σε τραπεζομάντηλο, βήμα – βήμα με όλα της τα μυστικά.
Πίτα τραβηχτή σε τραπεζομάντηλο
Μια μοναδική τεχνική που κάνει το άνοιγμα του φύλλου παιχνίδι !
Εργαλεία
- Μπολ
- Πινέλο Σιλικόνης
- Ταψί 38 εκ.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 700 γρ Αλεύρι Κούλα
- 390 γρ Νερό χλιαρό
- 10 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
- 10 γρ Ξύδι
- 10 γρ Ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 300 γρ Κατσικίσιο Τυρί
Για το φύλλο
- 70 γρ Ηλιέλαιο
Οδηγίες
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε 5 λεπτά, σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.
- Χωρίζουμε στα 4 τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε φύλλα στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου και αλείφουμε με ηλιέλαιο το κάθε φύλλο.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
- Πάνω σε ένα τραπεζομάντιλο ανοίγουμε με τα χέρια ένα φύλλο τραβάμε τις άκρες σιγά - σιγά μέχρι να γίνει το φύλλο διάφανο, αφαιρούμε τις άκρες και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Ραντίζουμε με ηλιέλαιο το φύλλο προσθέτουμε τριμμένη φέτα και σηκώνουμε από την μια μεριά το τραπεζομάντιλο, μετά σηκώνουμε από την άλλη μεριά και γίνεται ρόλο.
- Βάζουμε το ρόλο σε λαδωμένο ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο, συνεχίζουμε με τα άλλα φύλλα το ίδιο μέχρι να τελειώσουν.
- Μπορούν να γίνουν και ατομικές πίτες, τα κομμάτια που κόβουμε από τις άκρες τα φυλάμε και κάνουμε άλλο ένα φύλλο.
- Μόλις τελειώσουμε την πίτα ραντίζουμε με το πινέλο λίγο ηλιέλαιο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας πάντα και πως ψήνει.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Video
Έξυπνα Μυστικά
Μπορούμε να βάλουμε την πίτα στη κατάψυξη και να τη ψήσουμε άλλη φορά, χωρίς να τη ξεπαγώσουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
Πρέπει να έχει ζέστη στο δωμάτιο που ανοίγεται τα φύλλα, βοηθάει να ανοίξουν εύκολα.
Οι άκρες πρέπει να είναι πάντα λεπτές, αλλιώς δεν θα γίνει τραγανή η πίτα.
Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλιά σας !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 289.21kcal | Υδατάνθρακες: 39.03g | Πρωτεΐνη: 8.21g | Λιπαρά: 10.76g | Κορεσμένα Λιπαρά: 3.87g | Φυτικές Ίνες: 1.35g | Σάκχαρα: 1.01g
Προσωπική σημείωση
Ελπίδα καλημέρα,πολυ ωραία τεχνική ,οσες φορες προσπάθησα να την εφαρμόσω απέτυχα,ποιο αλευρι χρησιμοποίησες για πιτα ,και ποιο απλο αλευρι;
Καλημέρα, αλεύρι που κάνεις πίτες. Άφησε την ζύμη να ξεκουραστεί περισσότερο, σε ζεστό μέρος αν δεν μπορείς να την ανοίξεις. Και προσπάθησε πάλι, μην τα παρατάς, αν χρειαστείς κάτι άλλο είμαι εδώ.
Γεια σας. Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας.Θα μπορούσατε να κάνετε βίντεο για αυτή τη συνταγή? Ευχαριστώ. Αλεύρι Κούλα δε βρίσκω. Μάννα βρίσκω.
Καλημέρα μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ
https://elpidaslittlecorner.gr/pie-video/
Εγώ χρησιμοποιώ Αλεύρι Κούλα και το παίρνω από τη σέσουλα στο
https://sesoyla.gr/shop/aleuri/cereals/wheat-flour/
Στη φωτογραφία πριν το ψήσιμο την πέτυχα. Στο ψήσιμο όχι τόσο.Επισης δε βγήκε τόσο μεγάλο το φύλλο. Είχε και κρύο. Ελπίζω την επόμενη φορά να την πετύχω.
Αν έχει κρύο δεν γίνεται, δεν μπορείς να ανοίξεις το φύλλο.Δεν πειράζει την επόμενη φορά!!
Γινεται και με αλευρι ολικης?
Καλησπέρα σας, όχι δεν γίνεται με αλεύρι ολικής.
καλησπέρα Ελπίδα την έκανα σύμφωνα με τις οδηγίες σου και έγινε τέλεια,, έρριξα και λίγο σοπυσάμι πάνω φανταστική …
Χαίρομαι πολύ μπράβο,σε ευχαριστώ πολύ!!
Καλησπέρα
Πόσα φύλλα ανοίγετε με τα 700 γραμμάρια αλευρι; Ευχαριστώ πολυ
Κάθε κομμάτι ζύμης είναι για ένα φύλλο. Συνολικά δηλαδή 4 φύλλα.
. αναλυτικα σχολια και εξηγησειS πολύ ωραια μου άρεσε
μένει να δοκιμάσω
έτσι θα μπορώ να κάνω
και σχόλιο γειασας προς τοπαρον :::♡ /
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Kαλημέρα Κα.Ελπίδα, εχτές έκανα την τεχνική αυτή για πρώτη φορά, έγινε τέλεια ! Τα κατάφερα παρότι δεν το περίμενα ! Σας ευχαριστώ για την συνταγή αυτή ! Το μόνο αρνητικό που χάλασε τη χαρά μου, είναι πως ένα τέταρτο μετά το ψήσιμο, η πίτα μαλάκωσε…έπαψε να είναι τραγανή όπως όταν βγήκε ζεστή από τον φούρνο και έγινε σαν βρεγμένη, τόσο μαλακή δηλαδή….πάνιασε δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε… Μήπως γνωρίζετε τί μπορεί να πήγε τόσο λάθος? Το φύλλο μου πήγε τέλεια , το ζυμαράκι τέλεια, είχε και μένα φούσκες πολλές , αλλά μετά συνέβη αυτό…. Αν μπορειτε να με διααφωτίσετε παρακαλώ καντε το ! Ευχαριστώ !
Καλησπέρα σας. Μήπως βάλατε πολύ λάδι ή πολύ γέμιση ;