Σε μια συζήτηση που είχα με τον ανιψιό μου για την αγαπημένη του πίτσα με λαχανάκια Βρυξελλών, αναρωτηθήκαμε πως θα ήταν μια παρόμοια πίτα. Κάπως έτσι είπα να δοκιμάσω και να φτιάξω Πίτα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Καβουρμά, είχα και εξαιρετικής ποιότητας Καβουρμά, από την Φάρμα Καρανίκα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Όπως έχουμε πει πολλές φορές οι πίτες δεν τελειώνουν ποτέ χρειάζονται αγάπη και πολύ φαντασία.
Πίτα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Καβουρμά
Μια νόστιμη ξεχωριστή και σίγουρα διαφορετική πίτα από αυτές που έχω φτιάξει !
Εργαλεία
- Μπολ
- Πινέλο Σιλικόνης
- Πλάστης ξύλινος
- Πλαστήρι
- Σπάτουλα
- Ταψί 34 εκ.
- Αντικολλητικό Τηγάνι
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 300 γρ Αλεύρι Κούλα
- 150 γρ Νερό χλιαρό
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. Ξύδι
- 1 κ.σ. Ηλιέλαιο
- 1 κ.γ. Αλάτι Μεσολογγίου
Για τη γέμιση
- 500 γρ Λαχανάκια Βρυξελλών
- 150 γρ Καβουρμά
- 200 γρ Φρέσκο Γάλα
- 200 γρ Τυρί διάφορα
- 20 γρ Βούτυρο
- 20 γρ Αλεύρι Κούλα
- 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. Καπνιστή Πάπρικα
- Αλάτι Μεσολογγίου
- Πιπέρι
Για το φύλλο
- ½ φλ Ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. Βούτυρο
Οδηγίες
Για τη γέμιση
- Κόβουμε στη μέση τα λαχανάκια ή στα 4 αν είναι μεγάλα, κόβουμε ίδιο μέγεθος και το καβουρμά.
- Βάζουμε το τηγάνι με το ελαιόλαδο στη φωτιά με τα λαχανάκια και το καβουρμά, προσθέτουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και το αλεύρι, ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γάλα.
- Ανακατεύουμε και μόλις δούμε ότι έπηξε κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά, δοκιμάζουμε και ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως.
Για τη ζύμη
- Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά η ζύμη, και μετά τη χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια.
- Βάζουμε τα μπαλάκια σε ένα πιάτο με το ηλιέλαιο, λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί παίρνουμε ένα μπαλάκι και ανοίγουμε λεπτό φύλλο το βάζουμε στο ταψί να προεξέχει και λαδώνουμε.
Για τελείωμα
- Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο και το βάζουμε σουρωτό μέσα στο ταψί, λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο και βάζουμε την μισή γέμιση.
- Ανοίγουμε τρίτο φύλλο λαδώνουμε και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Ανοίγουμε το τέταρτο φύλλο μπαίνει σουρωτό μέσα στο ταψί, βάζουμε γύρω - γύρω βούτυρο και κλείνουμε το φύλλο που προεξέχει.
- Τελειώνουμε με το πέμπτο φύλλο που μπαίνει σουρωτό σαν καπάκι και κλείνει την πίτα, χαράζουμε και λαδώνουμε την πίτα και ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 50 λεπτά περίπου.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Ο κάθε φούρνος ψήνει διαφορετικά, εσείς ξέρετε πως θα ψήσετε στον δικό σας.
Μπορείτε αντί για καβουρμά να βάλετε κρέας ή κοτόπουλο που σας έχει περισσέψει ή μπέικον.
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε πιο πολλά φύλλα ή να βάλετε λιγότερα αλλά πιο χοντρά και να προσθέσετε λίγη μαγιά στην ζύμη.
Να βάλετε καπνιστό τυρί ή ρεγκάτο ή όποιο τυρί σας αρέσει ή έχετε στο ψυγείο σας.
Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλιά σας !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 388.64kcal | Υδατάνθρακες: 30.79g | Πρωτεΐνη: 11.46g | Λιπαρά: 24.87g | Κορεσμένα Λιπαρά: 7.41g | Φυτικές Ίνες: 2.84g | Σάκχαρα: 3.04g
Προσωπική σημείωση