Μυστικά πως να φτιάξετε την τέλεια Πίτα

7.9K

Η μαγειρική είναι αγάπη-φαντασία-δημιουργικότητα. Φτιάξτε το δικό σας φύλλο και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας δικαιώσει. Την πρώτη φορά ίσως σας φανεί λίγο δύσκολο, σιγά – σιγά όμως θα είστε περήφανοι για την πίτα σας. Έτσι αισθάνομαι και εγώ, κάθε φορά που κάποιος δοκιμάζει τις πίτες μου και ακούω τα καλύτερα σχόλια. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας, όλα τα μυστικά μου τις τεχνικές μου, για να φτιάξετε τις καλύτερες πίτες. Πιστέψτε με σίγουρα θα τα καταφέρετε, φτάνει να έχετε πείσμα πολύ – πολύ αγάπη και τα μυστικά μου για τέλειες πίτες.

Νηστίσιμη Σπανακόπιτα
Print it
5 από 4 ψήφους

Πως να φτιάξετε την τέλεια Πίτα

Μικρά μυστικά για να πετύχει η πίτα σας !

Οδηγίες

  • Αλεύρι Κούλα, βασική προϋπόθεση για τέλεια πίτα.
  • Το σωστό ψήσιμο, διαβάστε τις οδηγίες της συνταγής.
  • Σωστό ταψί για πίτες, έτσι θα ψηθεί τέλεια η πίτα σας.
  • Γέμιση πάντα κρύα, για να γίνει τραγανή η πίτα σας.
  • Μπαίνουν και στην κατάψυξη και ψήνονται παγωμένες πάντα σε προθερμασμένο φούρνο.
  • Όταν κάνετε πρώτη φορά πίτα δοκιμάστε σε μικρό ταψί, θα σας βοηθήσει.
  • Ο τραχανάς στην γέμιση τραβάει τα υγρά, έτσι θα γίνει τραγανή η πίτα.
  • Αφήστε την πίτα σας να κρυώσει σε σχάρα, έτσι δεν μαλακώνει.
  • Φτιάξτε την γέμιση από το προηγούμενο βράδυ και φυλάξτε την στο ψυγείο.
  • Κάτω από το ξύλο που ανοίγετε τα φύλλα βάλτε ένα βετέξ, έτσι δεν γλιστράει.
  • Το πόσο λαδερή ή πόση γέμιση θέλετε να βάλετε, εξαρτάται από σας.
  • Μπορείτε να φτιάξετε πίτα, με το φαγητό που σας έχει περισσέψει.
  • Αν αφήσετε τα μπαλάκια της ζύμης για λίγη ώρα σε λάδι, ανοίγουν πιο εύκολα.
  • Προσοχή στο αλάτι όταν κάνετε πίτα που έχει μέσα κάποιο τυρί, να μην γίνει αλμυρή.
  • Δεν ζεσταίνουμε ποτέ μια πίτα σε φούρνο μικροκυμάτων.
  • Διαλέγουμε πάντα φρέσκα υλικά για την πίτα μας, έτσι θα γίνει νόστιμη.
  • Δίπλα σας όταν ανοίγετε τα φύλλα, έχετε νισεστέ ή αλεύρι ή ανάμικτο.
  • Καλό ζύμωμα να ξεκολλήσει από τον κάδο η ζύμη, αλλά να μην είναι σφιχτή.
  • Τα σπιτικά φύλλα θέλουν πιο πολύ λάδι από τα έτοιμα, όμως μην το παρακάνετε.
  • Το ξύδι βοηθάει την πίτα να γίνει πιο τραγανή και να φουσκώσει καλύτερα.
  • Ψήνετε πάντα ανάλογα την συνταγή και τον φούρνο σας, κάθε φούρνος διαφέρει.
  • Αν η ζύμη που φτιάξατε έγινε λίγο σφιχτή, βάλτε την για λίγο σε μια σακούλα.
  • Μπορείτε να ανακατέψτε το αλεύρι σας, με βρώμης ή ολικής.
  • Όταν ξεκουράζεται την ζύμη σας, ανοίγετε πιο εύκολα τα φύλλα σας.
  • Να βάζετε τσαλακωμένα τα φύλλα στο ταψί, έτσι γίνονται τραγανές στρώσεις.
  • Αν χρειαστεί στο τέλος ,ψήστε την πίτα για 15 λεπτά στην κάτω αντίσταση.
  • Αφού σβήσετε τον φούρνο, αφήστε ακόμα 10 λεπτά την πίτα.
  • Μπορείτε να προσθέσετε στην ζύμη πελτέ ή κουρκουμά, για χρώμα και έξτρα νοστιμιά.

Μυστικά & άλλα...

38860214 1798700766881553 2767908935380762624 n e1534105519692
Παλιά έβαζαν την Πίτα στη μέση του τραπεζιού και την έτρωγαν αντί για φαγητό. Τσιμπούσαν λίγο από το φύλλο και λίγο από την γέμιση και στην νηστεία δεν έβαζαν τυρί.
Χρησιμοποιούσαν και χοιρινό λίπος, για το λάδωμα των φύλλων κάποιοι το κάνουν και σήμερα.
Έχω μοιραστεί μαζί σας τόσες συνταγές για πίτες, με τα μυστικά μου θα τις φτιάξετε τέλειες !!!

Join the Conversation

  1. Δημητρα ιορδαε says:

    5 stars
    Σ’ευχαριστω πολύ για όλες της υπέροχες συνταγές που έχεις μοιραστεί μαζί μας !!! Είσαι υπέροχη !!! Σου εύχομαι ότι καλύτερο !!!!

    1. 5 stars
      Χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν, ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη!!

  2. Σταυρούλα Νικολίτσα says:

    Ευχαριστούμε για τα μυστικά, τις οδηγίες, υπέροχες οι πίτες, πάντα θά ακολουθώ τις συνταγές σας.Ευχαριστώ……

    1. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!Χαίρομαι πολύ που σας αρέσουν οι συνταγές μου και με ακολουθείτε!!

  3. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, Κα.Ελπίδα, γιατί οι πίτες μου, δεν έχουν συνοχή….δηλαδή, πάντα ξεκολλάει το πρώτο κάτω φύλλο και το τελευταίο επάνω από την υπόλοιπη πίτα…. Γιατί συμβαίνει αυτό? Λαδώνω κανονικά όλα τα φύλλα, τηρώ όλα τα “πρέπει”, αλλά αισθητικά είναι απογοητευτικό το αποτέλεσμα. Μόλις την κόβω(εννοείται αφού έχει πρώτα κρυώσει) αμέσως αποκολάται το πάνω και το κάτω φύλλο και πρέπει με τα χέρια μου να το τοποθετήσω στο κομμάτι από το οποίο ξεκόλλησε…. Βοηθήστε με σας παρακαλώ !

    1. Καλησπέρα να ρωτήσω με ποιο αλεύρι κάνετε πίτες;;
      Μήπως, η ζύμη σας, γίνεται σκληρή;

      1. Kαλημέρα και ευχαριστώ για την ανταπόκριση ! Χρησιμοποιώ κατά καιρούς διάφορα άλευρα ψάχνοντας να πετύχω το “σωστό” που λένε, οπότε τα έχω δοκιμάσει όλα ! Μα όλα ! Το δε ΚΟΥΛΑ που ξέρω πόσο το αγαπάτε, το έπαιρνα παλιά, αλλά δεν ενθυμούμαι εάν αντιμετώπιζα το ίδιο πρόβλημα…. ¨Οσο για το αν η ζύμη γίνεται σκληρή, έχετε δίκιο, παρατηρώ και εγώ το ίδιο πράγμα, όντως μου βγαίνει σχεδόν πάντα σκληρή…ούτε και για αυτό ξέρω τί φταίει…..:-(

        1. Καλησπέρα αν χρησιμοποιείται κάθε φορά διαφορετικό αλεύρι,θα έχετε δίπλα σας νερό και αλεύρι να πετύχετε την ζύμη.Να είναι μαλακή και εύπλαστη ξεκούραστη,να μπορείτε να την δουλέψετε!Καλή επιτυχία!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία Συνταγής




Close
Elpidas Little Corner© Copyright 2020. All rights reserved.
Close