Λαδερή Χορτόπιτα με μανιτάρια

2.1K

Πάμε πάλι στις αγαπημένες μου πίτες ένα θέμα που δεν τελειώνει ποτέ. Μπορείτε να την φτιάξετε και να την προσαρμόσετε στα γούστα σας. Προσπαθήστε αν δεν έχετε φτιάξει σπιτικό φύλλο είναι εύκολο.

Αρκεί πολύ αγάπη και όρεξη για να  φτιάξετε μόνοι σας μια πίτα. Πάμε να φτιάξουμε βήμα – βήμα τη Λαδερή Χορτόπιτα με μανιτάρια.

5 από 9 ψήφους

Λαδερή Χορτόπιτα με μανιτάρια

Χωρίς αυγά λαδερή νηστίσιμη και όμως τόσο νόστιμη !
Μερίδες 8
Προετοιμασία 1 ώρα
Ψήσιμο 50 minutes
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 50 minutes

Εργαλεία

  • Αντικολλητικό Τηγάνι
  • Μπολ
  • Πινέλο Σιλικόνης
  • Πλαστήρι
  • Πλάστης ξύλινος
  • Σπάτουλα
  • Ταψί 32 εκ.

Συστατικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

  • 400 γρ Χόρτα διάφορα
  • 200 γρ Φρέσκα Μανιτάρια ή κονσέρβα
  • ½ φλ Καλαμποκέλαιο
  • 2 Κρεμμύδια
  • 3 κ.σ. Τραχανά Λαχανικών
  • 1 κ.σ. Ξύδι Μπαλσάμικο
  • ½ κ.σ. Ζάχαρη

Οδηγίες

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε τηγάνι με 2 κ.σ λάδι, αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου να γυαλίσουν προσθέτουμε το μπαλσάμικο, τη ζάχαρη και τέλος τα μανιτάρια σε φέτες.
  • Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ρίχνουμε στη γέμιση τον τραχανά, τα χόρτα και το καλαμποκέλαιο και ανακατεύουμε (τα χόρτα απλά τα πλένουμε τα χοντροκόβουμε και τα σκουπίζουμε).
  • Η γέμιση μας πρέπει να είναι τελείως κρύα να μη νοτίσουν τα φύλλα μας.

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι.
  • Κάνουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι,  μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι.
  • Ζυμώνουμε καλά και έχουμε μια μαλακή ζύμη, τη σκεπάζουμε να ξεκουραστεί.
  • Αφού  περάσουν 10 λεπτά, χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη και έχουμε ζύμη για να χρησιμοποιήσουμε άλλη φορά.
  • Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε. Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζουμε την γέμιση.

Για τελείωμα

  • Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.
  • Βάζουμε γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού και ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο. Το 2° φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση.
  • Το ίδιο κάνουμε με το 3°-4°-5° φύλλο, τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί. Ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο.
  • Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει, αλλά βάζουμε βούτυρο μαλακό εκεί που γυρίζει.
  • Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα.
  • Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια, ρίχνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο. Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι, το τινάζουμε πάνω δηλαδή 5-6 φορές.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 50 λεπτά περίπου. Ανάλογα πάντα τον φούρνο και πως σας αρέσει εμένα μου αρέσει ξεροψημένη!
    Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
  • Σίγουρα θα σας ξετρελάνει η μοναδική της γεύση!

Έξυπνα Μυστικά

Λαδερή Χορτόπιτα με μανιτάρια
Δοκιμάστε την είναι "Για πολλά respect "
όπως είπε η φίλη μου Εύα!
Θερμίδες: 404.8kcal
Πιάτο: Αλμυρές Πίτες
Κουζίνα: Ελληνική
Keyword: Νηστίσιμα
Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολη

Διατροφική Αξία

Θερμίδες: 404.8kcal | Υδατάνθρακες: 51.56g | Πρωτεΐνη: 8.75g | Λιπαρά: 18.41g | Κορεσμένα Λιπαρά: 1.75g | Φυτικές Ίνες: 3.05g | Σάκχαρα: 2.81g

Προσωπική σημείωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία Συνταγής




Close
Elpidas Little Corner© Copyright 2020. All rights reserved.
Close