Μανιταρόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης

13.8K

Την Πίτα αυτή την έφτιαξα για την φίλη μου Εύα Παρακεντάκη. Και αφού μένει στο Ρέθυμνο, της έγραψα και μια Μαντινάδα.

Ψάχνω μια πίτα για να βρω της Εύας μου να μοιάζει.

Να έχει μέσα Φλώρινα και γεύση από Κρήτη

Να φτάσει και η χάρη της μέχρι τον Ψηλορείτη

Πάμε στη κουζίνα να κάνουμε Μανιταρόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης !

5 από 7 ψήφους

Μανιταρόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης

Η συνταγή μου παντρεύει την Φλώρινα με την Κρήτη !
Μερίδες 10
Προετοιμασία 50 minutes
Ψήσιμο 30 minutes
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 20 minutes

Εργαλεία

  • Μπολ
  • Πλάστης ξύλινος
  • Πλαστήρι
  • Σπάτουλα
  • Ταψί 34 εκ.
  • Αντικολλητικό Τηγάνι

Συστατικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

  • 500 γρ Φρέσκα Μανιτάρια
  • 300 γρ Πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 φλ. Μυζήθρα Κρήτης μαλακή
  • ½ φλ. Τσίπουρο
  • ματσάκι Μαϊντανός
  • 3 κ.σ. Τραχανά Λαχανικών
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. Βούτυρο
  • 1 κ.γ. Πολτός Σκόρδου
  • Αλάτι Μεσολογγίου
  • Πιπέρι
  • Θυμάρι

Οδηγίες

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε το τηγάνι να κάψει καλά με το λάδι, το βούτυρο, τις  φέτες μανιτάρια και τις πιπεριές καρέ.  
  • Μπορούμε να βάλουμε και ψητές πιπεριές Φλωρίνης αν δεν έχουμε φρέσκες.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά περίπου να φύγουν τα υγρά και σβήνουμε με τσίπουρο.
  • Μόλις εξατμιστεί το τσίπουρο προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον τραχανά.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το θυμάρι, το μαϊντανό και τέλος την μυζήθρα.
  • Αφήνουμε να κρυώσει τελείως η γέμιση και τελειώνουμε την πίτα.
  • Μπορούμε να φτιάξουμε την γέμιση από την προηγούμενη μέρα.

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι.
  • Κάνουμε μια λακκούβα ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε, με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με τα χέρια.
  • Ζυμώνουμε καλά έχουμε μια μαλακή ζύμη και σκεπάζουμε να ξεκουραστεί.
  • Μόλις περάσουν 10 λεπτά χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
  • Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε.
  • Αφήνουμε 10 λεπτά τα μπαλάκια και αφού κρυώσει τελείως η γέμιση συνεχίζουμε. Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.

Για τελείωμα

  • Βάζουμε γέμιση σκόρπια λίγο και παντού και ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο.
  • Το 2° φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση.
  • Το ίδιο κάνουμε με το 3°-4°-5° φύλλο τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί. Ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο.
  • Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει, αλλά λαδώνουμε εκεί που θα  γυρίσει.
  • Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα.
  • Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια ρίχνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο. Βρέχουμε με νερό απλά τινάζοντας με τα χέρια όχι περισσότερο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς κάτω αντίσταση και αέρα και ψήνουμε 30 λεπτά περίπου. Ανάλογα πάντα τον φούρνο και πως ψήνει, να ξεροψηθεί η Πίτα και να ξεκολλήσει γύρω - γύρω.
    Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος

Έξυπνα Μυστικά

Μανιταρόπιτα με πιπεριές Φλωρίνης
Η Πίτα θέλει καλό ζύμωμα και πολύ αγάπη.
Καλή Όρεξη elpidas little corner !!
Θερμίδες: 294.26kcal
Πιάτο: Αλμυρές Πίτες
Κουζίνα: Ελληνική
Keyword: Ιδιαίτερες Συνταγές
Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολη

Διατροφική Αξία

Θερμίδες: 294.26kcal | Υδατάνθρακες: 34.87g | Πρωτεΐνη: 8.22g | Λιπαρά: 10.6g | Κορεσμένα Λιπαρά: 3.83g | Φυτικές Ίνες: 2.24g | Σάκχαρα: 3.68g

Προσωπική σημείωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία Συνταγής




Close
Elpidas Little Corner© Copyright 2020. All rights reserved.
Close