Έφτιαξα μια Κιμαδόπιτα γιορτινή, λίγο διαφορετική, και επειδή άκουσα πολύ καλά λόγια τη μοιράζομαι μαζί σας. Όπως κάθε φορά θα σας πω όλα τα μυστικά μου για να την κάνετε τέλεια. Μπορείτε να την κάνετε με διάφορες παραλλαγές θα σας δώσω ιδέες και διαλέγετε την αγαπημένη σας.
Ελάτε μαζί μου στην κουζίνα μου και φτιάξτε την σήμερα, Κιμαδόπιτα με καρύδια !
Κιμαδόπιτα με καρύδια
Μια κιμαδόπιτα διαφορετική από τις άλλες !
Εργαλεία
- Κουζινομηχανή
- Λαμαρίνα
- Ξύλινη Κουτάλα
- Πινέλο Σιλικόνης
- Πλάστης ξύλινος
- Πλαστήρι
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 650 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
- 320 γρ Νερό
- 35 γρ Ελαιόλαδο
- 30 γρ Ξύδι
- 10 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
Για τη γέμιση
- 500 γρ Κιμά Μοσχαρίσιο
- 250 γρ Φέτα βαρελίσια
- 100 γρ Κεφαλογραβιέρα
- 60 γρ Καρύδια χοντροκομμένα
- 30 γρ Ελαιόλαδο
- 20 γρ Γιαούρτι
- 3 γρ Μπέϊκιν Πάουντερ
- 2 Αυγά
- 2 Κρεμμύδια
- 1 πρέζα Αλάτι Μεσολογγίου
- 1 πρέζα Πιπέρι
Για τελείωμα
- 250 γρ Βούτυρο κλαριφιέ
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Βάζουμε στο μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το γάντζο της κουζινομηχανής για 5 λεπτά, αν δεν έχετε κουζινομηχανή ζυμώνετε με τα χέρια.
- Η ζύμη βγαίνει γύρω στα 1050 γρ, χωρίζουμε στα 2 τη ζύμη, το ένα ζυγίζει 500 γρ και το άλλο 550 γρ.
- Τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά. Το μεγαλύτερο κομμάτι θα μπει κάτω και το άλλο από πάνω.
- Ανοίγουμε ένα φύλλο 65 Χ 65 και ρίχνω 4 κ.σ βούτυρο λιωμένο και κρύο και αλείφουμε με πινέλο να πάει παντού.
- Διπλώνουμε από αριστερά και δεξιά το φύλλο και ρίχνουμε 2 κ.σ βούτυρο, αλείφουμε πάλι με το πινέλο.
- Διπλώνουμε πάλι από αριστερά και δεξιά και ρίχνουμε 1 κ.σ βούτυρο, αλείφουμε πάλι με πινέλο.
- Κλείνουμε και έχουμε ένα μακρόστενο πακέτο, αλείφουμε με βούτυρο που έχει το πινέλο και κλείνουμε το πακέτο.
- Έτσι έχουμε ένα τετράγωνο πακέτο, το βάζουμε σε σακουλάκι κουζίνας και το κλείνουμε καλά, το βάζουμε στο ψυγείο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τη δεύτερη ζύμη.
- Σε αυτό το στάδιο η ζύμη μπορεί να μείνει στο ψυγείο από 2 ώρες έως 5 μέρες, εγώ τα συντηρώ στο συρτάρι που έχει ψύξη.
Για τη γέμιση
- Βάζουμε ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τον κιμά, αφήνουμε να αλλάξει χρώμα και δεν ανακατεύουμε.
- Μόλις αλλάξει χρώμα ανακατεύουμε να πάρει χρώμα και από την άλλη μεριά.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε 5 λεπτά να γυαλίσουν τα κρεμμύδια αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως ο κιμάς, χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά με το γιαούρτι, το μπέικιν και τα τυριά και τα προσθέτουμε στον κιμά.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τελευταία τα καρύδια ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Όπως σας λέω πάντα σε όλες τις πίτες η γέμιση πρέπει να είναι κρύα και στεγνή.
Για τελείωμα
- Λαδώνουμε το ταψί, ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, βουτυρώνουμε και βάζουμε τη γέμιση.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο κλείνουμε την πίτα και γύρω γύρω τη βουτυρώνουμε και τη χαράζουμε.
Έξυπνα Μυστικά
Μπορείτε να προσθέσετε στον κιμά μαϊντανό ή ο ποιο μυρωδικό σας αρέσει.
Να βάλετε και λουκάνικο με τον κιμά ή γέμιση από τη γαλοπούλα που σας περίσσεψε.
Αν έχετε τυριά που σας έχουν περισσέψει να βάλετε ότι έχετε στο ψυγείο.
Καλή επιτυχία περιμένω τις φωτογραφίες και τα σχόλια σας !
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 380.34kcal | Υδατάνθρακες: 25.96g | Πρωτεΐνη: 11.83g | Λιπαρά: 25.43g | Κορεσμένα Λιπαρά: 12.1g | Φυτικές Ίνες: 1.09g | Σάκχαρα: 0.78g