Μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας

42.6K

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια συνταγή που πήρα από την Εύη, πολύ καλή μου φίλη. Ήταν της γιαγιάς της γι αυτό είναι αγαπημένη ξεχωριστή και δοκιμασμένη. Μου αρέσει πολύ να μην χάνονται αυτές οι συνταγές και χαίρομαι που ήρθε στα χέρια μου. Αφού έφτιαξα τα μελομακάρονα και έγιναν ανάρπαστα, θα την μοιραστώ μαζί σας. Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για μελομακάρονα και όλες μοιάζουν στα υλικά.

Αυτή είναι λίγο διαφορετική όπως θα δείτε, πάμε να τα φτιάξουμε μαζί τα Μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας ! Και μην παραλείψετε να δείτε και τους Κουραμπιέδες της γιαγιάς Αλεξάνδρας !!

5 από 43 ψήφους

Μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας

Από το τετράδιο συνταγών μια παλιάς μαγείρισσας !
Μερίδες 40 Μελομακάρονα
Προετοιμασία 30 minutes
Ψήσιμο 40 minutes
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 10 minutes

Εργαλεία

  • Κούπα 250 ml
  • Κατσαρόλα
  • Λαμαρίνα
  • Μπολ
  • Σύρμα
  • Τρίφτη
  • Τρυπητή Κουτάλα

Συστατικά

  • 2 ½ κούπες Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα Ελαιόλαδο
  • 1 κούπα Σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα Καρύδια χοντροκομένα μέσα στη ζύμη
  • ½ κούπα Ζάχαρη
  • ½ κούπα Χυμό Πορτοκάλι
  • κούπα Κονιάκ ή σφηνάκι
  • 1 κ.σ. Ξύσμα Πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. Ξύσμα Λεμονιού
  • 1 κ.γ. Κανέλα
  • 1 κ.γ. Γαρύφαλλο
  • 1 κ.γ. Σόδα Φαγητού την διαλύω στο χυμό

Για το σιρόπι

  • 3 κούπες Νερό
  • 2 κούπες Ζάχαρη
  • 1 κούπα Μέλι

Οδηγίες

  • Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το κονιάκ και το ξύσμα.
  • Διαλύουμε την σόδα πολύ καλά στο χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Ανάβουμε το φούρνο, στους 180 βαθμούς.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το σιμιγδάλι και τέλος το αλεύρι και τα καρύδια. Απλά ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά, ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα και ψήνουμε ανάλογα το μέγεθος 20 λεπτά περίπου.
    Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
  • Μπορείτε να κάνετε σχέδιο πάνω, με τον τρίφτη ή κάποια τρυπητή κουτάλα.
  • Για το σιρόπι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μόλις πάρει βράση αφήνουμε 5 λεπτά.
  • Πριν κατεβάσουμε το σιρόπι από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι.
  • Αφού ψηθούν και κρυώσουν τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζουμε.
  • Ζεστό σιρόπι, κρύα τα μελομακάρονα και ρίχνουμε επάνω τριμμένο καρύδι.

Video

Έξυπνα Μυστικά

 
Μελομακάρονα της γιαγιάς Αλεξάνδρας
Αν θέλετε πολύ σιροπιασμένα τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζετε μόλις βγουν από τον φούρνο με κρύο σιρόπι.  
Αν η ζύμη σας γίνει σκληρή τα μελομακάρονα θα γίνουν αλευρένια και σκληρά, έτσι δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι.
Το σιρόπι το βράζουμε 3 λεπτά και μόλις κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε το μέλι.
Αν σας αρέσουν πολύ μελωμένα, τα αφήνετε πιο πολύ στο σιρόπι και αν τα θέλετε πιο στεγνά, λιγότερη ώρα εξαρτάται πως σας αρέσουν.
Προσοχή στη ζύμη δεν τα ζυμώνεται, αλλιώς θα βγει το λάδι.
Μπορείτε να κάνετε σκέτο το μείγμα, χωρίς καρύδια αν δεν σας αρέσουν.
Το σιρόπι που περισσεύει, το κρατάτε για τα επόμενα ή για άλλο γλυκό.
Στο τέλος μπορείτε να τα αλείψετε με μέλι και τριμμένα καρύδια.
Αν δεν τα σιροπιάσετε, είναι τέλεια μπισκότα.
Καλή επιτυχία Καλές γιορτές με υγεία και χαμόγελα elpidas little corner !!
Εύη μου σε ευχαριστώ πάρα πολύ, για την συνταγή της γιαγιάς σου !!
Θερμίδες: 195.32kcal
Πιάτο: Μελομακάρονα
Κουζίνα: Ελληνική
Keyword: Παραδοσιακές, Πρωτοχρονιάτικες, Χριστουγεννιάτικες
Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολη

Διατροφική Αξία

Θερμίδες: 195.32kcal | Υδατάνθρακες: 30.48g | Πρωτεΐνη: 2g | Λιπαρά: 7.45g | Κορεσμένα Λιπαρά: 0.95g | Φυτικές Ίνες: 0.68g | Σάκχαρα: 19.8g

Προσωπική σημείωση

Join the Conversation

  1. 5 stars
    Άψογη συνταγή, γρήγορη και εύκολη! Σας ευχαριστώ.

    1. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια !

  2. 5 stars
    Από τις καλύτερες συνταγές που έχω δοκιμάσει για μελομακάρονα !!!

    1. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια !

  3. Τέλεια για το γιορτινό τραπεζι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία Συνταγής




Close
Elpidas Little Corner© Copyright 2020. All rights reserved.
Close