Κιμαδόπιτα άλλη μια δική μου αγαπημένη πίτα. Λατρεύω να φτιάχνω πίτες και να ακούω νόστιμα σχόλια. Χαίρομαι όταν τις φτιάχνετε και εσείς και τις απολαμβάνετε. Σηκώνει και πολλές παραλλαγές, μπορείτε να παραλείψετε τη φέτα, να βάλετε όποιο τυρί σας αρέσει ή να μην βάλετε καθόλου τυρί. Μπορείτε αντί για κιμά να βάλετε ψιλοκομμένο κρέας ή κοτόπουλο.
Έχουμε πει πολλές φορές η πίτα θέλει φαντασία και πολύ αγάπη. Πάμε να τη φτιάξουμε βήμα βήμα.
Κιμαδόπιτα
Με λίγο αλεύρι και λίγο κιμά φτιάχνεις μια καταπληκτική πίτα !
Εργαλεία
- Κατσαρόλα
- Μπολ
- Ξύλινη Κουτάλα
- Πινέλο Σιλικόνης
- Πλάστης ξύλινος
- Πλαστήρι
- Ταψί 34 εκ.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 450 γρ Αλεύρι Κούλα
- 1 κούπα Νερό κρύο
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- ½ κ.σ. Αλάτι Μεσολογγίου
- 1 κ.γ. Ξύδι
Για τη γέμιση
- 500 γρ Κιμά Μοσχαρίσιο
- 200 γρ Φέτα
- ½ φλ Καλαμποκέλαιο
- ½ φλ Γιαούρτι
- 2 Αυγά
- 1 Κρεμμύδι μεγάλο
- 1 Πράσο
- 1 Κόκκινη Πιπεριά
- 2 κ.σ. Τραχανά Λαχανικών
- 1 κ.σ. Σάλτσα Τομάτας
- 1 κ.σ. Μπέϊκιν Πάουντερ
- Αλάτι Μεσολογγίου
- Πιπέρι
- Κύμινο
- Πάπρικα
- Μαϊντανός
Για το φύλο
- 4 κ.σ. Καλαμποκέλαιο
- 1 κ.σ. Βούτυρο μαλακό
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι. Κάνουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι, μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι. Ζυμώνουμε καλά και έχουμε μια μαλακή ζύμη, τη σκεπάζουμε να ξεκουραστεί.
- Αφού περάσουν 10 λεπτά, χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη και έχουμε ζύμη για να χρησιμοποιήσουμε άλλη φορά.
- Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε. Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Για τη γέμιση
- Τη γέμιση μπορούμε να τη φτιάξουμε και από το προηγούμενο βράδυ.
- Βάζουμε τον κιμά σε μια ρηχή κατσαρόλα δεν ανακατεύουμε. Αφήνουμε να ψηθεί από την μια μεριά και μετά γυρίζουμε από την άλλη.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τη πιπεριά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 1-2 λεπτά και συνεχίζουμε με την σάλτσα και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον τραχανά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
- Χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κιμά.
- Συνεχίζουμε με το καλαμποκέλαιο και τη φέτα και ανακατεύουμε το μείγμα.
Για τελείωμα
- Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.
- Βάζουμε γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο.
- Το 2° φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση.
- Το ίδιο κάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί, ενδιάμεσα τη γέμιση το ίδιο και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο.
- Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει και βάζουμε βούτυρο εκεί που γυρίζει.
- Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και κλείνουμε την πίτα. Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια ρίχνουμε από πάνω καλαμποκέλαιο. Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι το τινάζουμε πάνω δηλαδή 2-3 φορές.
- Την κόβουμε λίγο όχι μέχρι κάτω έτσι θα γίνει πιο τραγανή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Αυτή την συνταγή την έφτιαξα και την χαρίζω στο φιλεναδάκι μου. Με ξεχώρισε ανάμεσα σε τόσο κόσμο που γνωρίζει είναι σπάνιος άνθρωπος. Είναι πολύ ξεχωριστή για μένα και το ξέρει είναι πάνω από φίλη. Όσο τεράστιο είναι το ταλέντο της τόσο μεγάλη είναι η καρδιά της. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δικιά σου γλυκιά μου Αργυρούλα.
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 481.37kcal | Υδατάνθρακες: 35.57g | Πρωτεΐνη: 15.35g | Λιπαρά: 30.68g | Κορεσμένα Λιπαρά: 8.25g | Φυτικές Ίνες: 1.63g | Σάκχαρα: 3.5g
Προσωπική σημείωση