Σας έχω σήμερα σούπερ Πρασοτυρόπιτα, την αγαπάνε τα κορίτσια μου. Νομίζω ότι έχουμε καιρό να φτιάξουμε πίτα, με μάθατε πλέον. Δεν γίνεται να περάσει εβδομάδα και να μη φτιάξω, έστω μια. Ακούω τόσο καλά λόγια για τις πίτες μου και θέλω να τις μοιράζομαι.
Πάμε στην κουζίνα μου να τη φτιάξουμε μαζί !
Πρασοτυρόπιτα
Πράσο και Τυρί ο απόλυτος συνδυασμός σε μία πίτα !
Εργαλεία
- Μπολ
- Πινέλο Σιλικόνης
- Πλάστης ξύλινος
- Πλαστήρι
- Ταψί 32 εκ.
- Τρυπητό
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 450 γρ Αλεύρι Κούλα
- 230 γρ Νερό
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- ½ κ.σ. Αλάτι Μεσολογγίου
- ½ κ.σ. Ζάχαρη
- ½ κ.γ. Ξύδι
Για τη γέμιση
- 500 γρ Πράσα
- 150 γρ Φέτα
- 1 κούπα Σπανάκι
- 1 κούπα Σέσκουλα
- 2 Αυγά
- 1 Κρεμμύδι
- ½ φλ Καλαμποκέλαιο
- ½ φλ Φρέσκο Γάλα
- Αλάτι Μεσολογγίου εαν δεν είναι αλμυρή η φέτα
Οδηγίες
Για τη γέμιση
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Κόβουμε τα πράσα, τα πλένουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα ανακατεύουμε. Τα καλύπτουμε με καυτό νερό και αφήνουμε 1-2 λεπτά. Στραγγίζουμε πολύ καλά, να μην έχουν καθόλου νερά.
- Μόλις κρυώσουν, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Αφήνουμε στην άκρη την γέμιση και συνεχίζουμε με την ζύμη.
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι.
- Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι.
- Ζυμώνουμε καλά και έχουμε μια μαλακή ζύμη, σκεπάζουμε να ξεκουραστεί, μόλις περάσουν 10 λεπτά χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια.
- Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο, φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
- Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε. Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά.
Για τελείωμα
- Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.
- Βάζουμε γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού και ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο.
- Το 2° φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση. Το ίδιο κάνουμε με το 3°-4°-5° φύλλο, τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί.
- Ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο. Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει, αλλά βάζουμε βούτυρο σοφτ εκεί που γυρίζει.
- Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα.
- Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια, ρίχνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο.
- Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι, το τινάζουμε πάνω δηλαδή 5-6 φορές.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου. Να ξεκολλήσει γύρω – γύρω από το ταψί και να ξεροψηθεί.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Είναι άλλη μια συνταγή της θείας μου, την έφτιαχνε η γιαγιά της.
Καλή επιτυχία !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 385.83kcal | Υδατάνθρακες: 44.52g | Πρωτεΐνη: 9.31g | Λιπαρά: 19.05g | Κορεσμένα Λιπαρά: 4.13g | Φυτικές Ίνες: 2.43g | Σάκχαρα: 4.43g
Προσωπική σημείωση
Υπέροχες η συνταγές σου…
Χαίρομαι που σας αρέσουν, σας ευχαριστώ πολύ!!
Εξαιρετική και αυτή η πίτα σας. Ευχαριστούμε πολύ. Το 1/2 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο το βάζετε στην γέμιση ή πάνω από το τελευταίο φύλλο.
Ρίχνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο. Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι, το τινάζουμε πάνω δηλαδή 5-6 φορές.