Η πρασόπιτα σίγουρα είναι μια πίτα που αγαπάνε πολλοί, είναι από τις πιο γνωστές πίτες μαζί με την τυρόπιτα και την σπανακόπιτα. Έχω φτιάξει πολλές φορές με διάφορους τρόπους πρασόπιτα, δοκίμασα με λίγα υλικά απλή και νόστιμη έτσι την ήθελα.
Και μαντέψτε όπως πάντα δεν με απογοήτευσε η πίτα μου, έγινε όπως ακριβώς την ήθελα. Πάμε στην κουζίνα μου να φτιάξουμε μαζί Πρασόπιτα με Φέτα.
Πρασόπιτα με Φέτα
Από τις πιο γνωστές πίτες !
Εργαλεία
- Μπολ
- Πινέλο Σιλικόνης
- Πλάστης ξύλινος
- Πλαστήρι
- Στραγγιστήρι
- Ταψί 36 εκ.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 550 γρ Αλεύρι Κούλα
- 250 γρ Νερό
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. Ξύδι
- ½ κ.σ. Αλάτι Μεσολογγίου
Για τη γέμιση
- 200 γρ Τυρί κατσικίσιο
- 6 Πράσα το λευκό μέρος
- 3 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Αλάτι Μεσολογγίου
- Πιπέρι
Για το φύλλο
- ¾ κούπα Ελαιόλαδο
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Σκεπάζουμε την ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί 40 λεπτά περίπου.
Για τη γέμιση
- Κόβουμε και πλένουμε τα πράσα και τα βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουνε βραστό νερό τα ανακατεύουμε και στραγγίζουμε.
- Αφού στραγγίσουν και κρυώσουν τα πράσα προσθέτουμε, τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Για τελείωμα
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με 2 κ.σ. λάδι για 10 λεπτά περίπου, αφήνουμε να ξεκουραστούν σκεπασμένα.
- Λαδώνουμε το ταψί, ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί, λαδώνουμε και ανοίγουμε δεύτερο φύλλο, λαδώνουμε και βάζουμε την μισή γέμιση.
- Συνεχίζουμε με άλλα δύο φύλλα μέσα σουρωτά, λαδώνουμε πάντα κάθε φύλλο και βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Ανοίγουμε το πέμπτο φύλλο λαδώνουμε και γυρνάμε το φύλλο που προεξέχει, τελειώνουμε με το τελευταίο φύλλο μπαίνει σουρωτό και σαν καπάκι, χαράζουμε, λαδώνουμε και ψεκάζουμε με ελάχιστο νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 50 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα τον φούρνο σας.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή και κρύα, μπορείτε να προσθέσετε ένα λουκάνικο.
Μπορείτε να φτιάξετε δύο μικρά ταψιά, αν δυσκολεύεστε με το άνοιγμα των φύλλων.
Αφήστε την πίτα αφού ψηθεί στην κουζίνα για δέκα λεπτά, με μισάνοιχτη πόρτα.
Η πίτα όταν μείνει σε σχάρα να κρυώσει μένει πιο τραγανή.
Καλή Επιτυχία !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 490.98kcal | Υδατάνθρακες: 50.35g | Πρωτεΐνη: 9.33g | Λιπαρά: 28.16g | Κορεσμένα Λιπαρά: 6.3g | Φυτικές Ίνες: 2.45g | Σάκχαρα: 3.05g
Προσωπική σημείωση