Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές για Λαγάνα και όλες παρόμοιες. Το ζυμάρι μοιάζει με αυτό της πίτσας του ψωμιού μια εύκολη συνταγή. Κάτι σαν την μπαγκέτα χωρίς ζύμωμα έτσι και η λαγάνα.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε Λαγάνες χωρίς ζύμωμα απλές και νόστιμες.
Λαγάνα χωρίς ζύμωμα
Ναι Λαγάνες χωρίς ζύμωμα !!
Εργαλεία
- Λαμαρίνα
- Μπολ
- Ξύλινη Κουτάλα
Συστατικά
- 1100 γρ Αλεύρι Κούλα
- 650 γρ Νερό χλιαρό
- 40 γρ Ταχίνι
- 40 γρ Καλαμποκέλαιο
- 15 γρ Ξηρή Μαγιά
- 15 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
- 10 γρ Ζάχαρη ή μέλι
Για επάλλειψη
- 80 γρ Νερό
- 8 γρ Ζάχαρη ή μελι
- Σουσάμι
Οδηγίες
- Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά, τη ζάχαρη, το ταχίνι και το νερό χλιαρό. Προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστό το νερό και κάψουμε τη μαγιά.
- Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.
- Μόλις ενωθούν όλα καλά, τα κλείνουμε σε μπολ με καπάκι και το αφήνουμε να φουσκώσει.
- Εγώ το άφησα στον φούρνο για 2 ώρες και τριπλασιάστηκε. Μπορούμε να το αφήσουμε από 2 έως 5 ώρες ή στο ψυγείο όλη νύχτα.
- Αδειάζουμε σε λαδωμένη επιφάνεια το ζυμάρι και λαδώνουμε και τα χέρια μας.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι ανάλογα πόσο μεγάλες θέλουμε τις λαγάνες, εγώ έφτιαξα 4.
- Σκεπάζουμε τις λαγάνες και αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε κάτω - κάτω ένα μπολ με νερό. Κάνουμε δαχτυλιές στις λαγάνες, ψεκάζουμε με ζαχαρόνερο ή νερό με μέλι και ρίχνουμε σουσάμι.
- Ψήνουμε 20-25 λεπτά περίπου και ελέγχουμε, πάντα ανάλογα τον φούρνο.
- Ψεκάζουμε 1-2 φορές τα πρώτα 10 λεπτά για πιο τραγανές λαγάνες.
- Βγάζουμε το μπολ με το νερό από το φούρνο και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά. Εμένα μου αρέσουν ξεροψημένες αλλά και πάλι είναι αφράτες και μαλακές.
Έξυπνα Μυστικά
Αυτές είναι οι Λαγάνες μου εύχομαι να τις απολαύσετε !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 1280.79kcal | Υδατάνθρακες: 228.98g | Πρωτεΐνη: 33.88g | Λιπαρά: 24.49g | Κορεσμένα Λιπαρά: 2.88g | Φυτικές Ίνες: 10.38g | Σάκχαρα: 13.26g
Προσωπική σημείωση
Καλημέρα Ελπίδα. Μπορώ να αντικαταστήσω το ταχίνι με ελαιόλαδο και σε τι ποσότητα ?
Συγχαρητήρια για τις συνταγές σου. Ειδικότερα τα τσουρέκια σου χωρίς ζύμωμα και τα ψωμιά σου είναι οι πιο πετυχημένες και εύκολες συνταγές που υπάρχουν.
Ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά. Μπορείς αν θέλεις να βάλε ένα άλλο βούτυρο ξηρών καρπών ή να το παραλείψεις.
Καταπληκτική συνταγή! Την έκανα και πέρσι
Καλημέρα, φτιάχνω τα υπέροχα τσουρέκια σου εδώ και χρόνια, έτσι αποφάσισα φέτος να κάνω και τις λαγάνες!!
Έχω δυο ερωτήσεις: 1) τις ψήνω στον αέρα? 2) το μπολάκι με το νερό το βάζω στον πάτο του φούρνου ή πάνω στι σχάρα κάτω κάτω?
Καλή Σαρακοστή!!!
Καλησπέρα, κάτω αντίσταση και αέρα, το μπολάκι το βάζουμε κάτω.