Θα μοιραστώ μαζί σας μια από τις αγαπημένες μου συνταγές, αυτές που όταν πεινάς σε ένα τέταρτο έχεις φάει. Την έχω φτιάξει τόσες πολλές φορές, και με έχει βγάλει πολλές φορές από δύσκολη θέση όταν δεν έχω φαγητό.
Όποιος δοκίμασε το κριθαρότο μου ζήτησε δεύτερο και τρίτο πιάτο, το φτιάχνω με πάρα πολλές παραλλαγές σήμερα θα το φτιάξουμε με μανιτάρια.
Κριθαρότο
Για κάτι γευστικό στα γρήγορα !
Εργαλεία
- Βαθύ Τηγάνι
- Μύλος Πιπεριού
- Ξύλινη Κουτάλα
- Τρίφτη
Συστατικά
- 500 γρ Μανιτάρια
- 400 γρ Κριθαράκι
- 150 γρ Πεκορίνο Αμφιλοχίας
- 60 γρ Λευκό Κρασί
- 50 γρ Ελαιόλαδο
- 50 γρ Βούτυρο
- 1 λίτρο Ζωμό Λαχανικών
- 1 Κρεμμύδι
- 1 σκελίδα Σκόρδο
- Αλάτι Μεσολογγίου
- Πιπέρι
- Κουρκουμάς
- Δυόσμος
- Ξύσμα Λεμονιού
- Χυμό Λεμονιού
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε και σκουπίζουμε τα μανιτάρια, τα κόβουμε φέτες.
- Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι να κάψει με το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά και μόλις πάρουν χρώμα τα αφαιρούμε.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο και ανακατεύουμε να γυαλίσει για 2-3 λεπτά (αν θέλετε μη βάλετε το σκόρδο).
- Συνεχίζουμε με το κριθαράκι και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε 1-2 λεπτά και προσθέτουμε λίγο ζωμό ίσα να καλύψει το κριθαράκι.
- Μόλις δούμε ότι τελειώνει ο ζωμός προσθέτουμε πάλι λίγο να καλύπτει το κριθαράκι, αφού περάσουν 7-8 λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια.
- Κρατάμε λίγα μανιτάρια για το τέλος, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε πάλι ζωμό.
- Δοκιμάζουμε πάντα να δούμε πότε είναι έτοιμο το κριθαρότο, θα χρειαστεί 12 λεπτά, περίπου.
- Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο και έχει λίγα υγρά κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το πεκορίνο και τα μανιτάρια που κρατήσαμε, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού φρεσκοτριμένο πιπέρι και φύλλα δυόσμου.
Έξυπνα Μυστικά
Μπορείτε να βάλετε όποιο τυρί σας αρέσει ή να προσθέσετε και αποξηραμένα μανιτάρια.
Να φτιάξετε μόνοι σας ζωμό λαχανικών και να έχετε περισσότερο ίσως χρειαστεί ακόμα λίγο.
Το κριθαρότο σερβίρετε ζεστό, αν μείνει και θέλετε να το ζεστάνετε προσθέστε ελάχιστο νερό σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη.
Σύντομα θα μοιραστώ μαζί σας όλες τις παραλλαγές που φτιάχνω.
Καλή επιτυχία !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 630.79kcal | Υδατάνθρακες: 70.74g | Πρωτεΐνη: 22.69g | Λιπαρά: 28.14g | Κορεσμένα Λιπαρά: 11.89g | Φυτικές Ίνες: 5.58g | Σάκχαρα: 5.94g