Αγαπάμε όλοι τις ζύμες και αν είναι χωρίς ζύμωμα ακόμα καλύτερα. Θα σας πω την δική μου συνταγή. Αυτό που νιώθω κάθε φορά που φτιάχνω κάτι καινούργιο, δεν ξέρω πως να το περιγράψω, σίγουρα χαρά και ικανοποίηση. Η χαρά μου όμως μεγαλώνει όταν ακούω τόσο καλά σχόλια.
Πάμε λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας την νόστιμη σκέψη μου, Νηστίσιμα Τσουρέκια Χωρίς Ζύμωμα.
Νηστίσιμα Τσουρέκια Χωρίς Ζύμωμα
Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, βούτυρο, αυγά, γάλα. Ναι Νηστίσιμα !
Εργαλεία
- Κατσαρόλα
- Λαμαρίνα
- Μπολ
- Ξύλινη Κουτάλα
- Πινέλο Σιλικόνης
Συστατικά
- 500 γρ Αλεύρι Κούλα ή αλεύρι για τσουρέκι
- 200 γρ Νερό
- 150 γρ Καλαμποκέλαιο
- 120 γρ Μαρμελάδα Πορτοκάλι
- 100 γρ Ζάχαρη
- 60 γρ Πατάτες τριμμένες
- 7 γρ Ξηρή Μαγιά
- 3 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
- 1 κ.γ. Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε
- ½ κ.γ. Μαχλέπι
- ½ κ.γ. Κακουλέ
- ½ κ.γ. Κουρκουμάς
Για την επάλειψη
- 20 γρ Νερό
- 10 γρ Μέλι
- 10 γρ Ζάχαρη
- 20 γρ Μαρμελάδα Πορτοκάλι
- 10 γρ Νερό
Για το μπολ και τον πάγκο
- 50 ml Ηλιέλαιο
Οδηγίες
- Βάζουμε στη φωτιά το νερό, την τριμμένη πατάτα και τη μαρμελάδα να ζεσταθούν.
- Δεν θέλουμε να ζεσταθούν πολύ γιατί θα καεί η μαγιά. Δοκιμάζουμε την θερμοκρασία με το δάχτυλο να είναι χλιαρή. Κατεβάζουμε προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε στην άκρη την μαγιά 5 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το κακουλέ και το μαχλέπι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τη βανίλια και το μείγμα της μαγιάς. Δεν βάζουμε χέρια απλά ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.
- Βάζουμε λίγο καλαμποκέλαιο στο μπολ και σκεπάζουμε την ζύμη.
- Αφήνουμε 1 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη. Μετά από 1 ώρα διπλώνουμε με μια μαρίζ την ζύμη και ξεφουσκώνει.
- Σκεπάζουμε και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο όλο το βράδυ. Μπορούμε σε αυτό το στάδιο να συνεχίσουμε, αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την χωρίζουμε.
- Μπορούμε να κάνουμε 2 τσουρέκια ή μικρά τσουρεκάκια. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια μας για μισή ώρα περίπου να φουσκώσουν.
- Όση ώρα χρειάζεται να ζεσταθεί και ο φούρνος στους 200 βαθμούς. Αλείφουμε τα τσουρέκια προσεχτικά με ζάχαρη, μέλι και νερό.
- Εγώ έβαλα πάνω σταγόνες σοκολάτας μπορείτε να βάλετε ότι θέλετε.
- Ψήνουμε ανάλογα το μέγεθος για 25-30 λεπτά ή 15-20 λεπτά τα μικρά, 5 λεπτά πριν το τέλος αραιώνουμε την μαρμελάδα πορτοκάλι με νερό και αλείφουμε τα Τσουρέκια για να γυαλίσουν (προαιρετικά).Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Το ψήσιμο εξαρτάται πάντα από την κουζίνα, μη τα παραψήσετε.
Αλεύρι γράφω περίπου ίσως χρειαστεί να προσθέσετε και άλλο.
Μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα και 1 κ.σ. καλαμποκέλαιο και να περιχύσετε τα τσουρέκια ή να τα γεμίσετε με μαρμελάδα.
Ταιριάζουν πολύ και με γλυκό βύσσινο, όρεξη και φαντασία να έχετε!
Καλή επιτυχία και περιμένω τα σχόλιά σας !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 2241.64kcal | Υδατάνθρακες: 304.75g | Πρωτεΐνη: 28.3g | Λιπαρά: 102.91g | Κορεσμένα Λιπαρά: 8.95g | Φυτικές Ίνες: 9.44g | Σάκχαρα: 102.17g
Προσωπική σημείωση