Μελιτζανόπιτα

5.8K

Πιστεύω ότι η μελιτζάνα είναι ότι καλύτερο και μπορείς να κάνεις πάρα πολλές συνταγές. Όπου και να την βάλετε θα κλέψει σίγουρα την παράσταση.

Πάμε να φτιάξουμε παρέα την πιο νόστιμη Μελιτζανόπιτα.

5 από 9 ψήφους

Μελιτζανόπιτα

Μια πίτα όλο γλύκα με άρωμα καλοκαιριού, μια από τις πίτες που λατρεύω !
Μερίδες 16
Προετοιμασία 2 ώρες
Ψήσιμο 1 ώρα
Συνολικός χρόνος 3 ώρες

Εργαλεία

  • Αντικολλητικό Τηγάνι
  • Μπολ
  • Πινέλο Σιλικόνης
  • Πλάστης ξύλινος
  • Πλαστήρι
  • Σπάτουλα
  • Ταψί 38 εκ.

Συστατικά

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για τα φύλλα, ενδιάμεσα και επάνω

  • 80 γρ Βούτυρο μαλακό για μέσα στα φύλλα
  • 80 γρ Βούτυρο λιωμένο για ενδιάμεσα και επάνω

Οδηγίες

Για τη ζύμη

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι και το λάδι και ανακατεύουμε.
  • Ανοίγουμε μια τρύπα, ρίχνουμε σιγά – σιγά το νερό και ζυμώνουμε.
  • Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν δούμε ότι είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια μας.
  • Την αφήνουμε σε μια σακούλα, αφού την αλευρώσουμε, για μισή ώρα περίπου.
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 16 κομμάτια και τα κάνουμε μπαλάκια.
  • Τα 9 θα μπουν κάτω στην πίτα και τα 7 επάνω, συνεχίζουμε με τα μπαλάκια.
  • Ανοίγουμε τα μπαλάκια όσο ένα πιατάκι του καφέ, όπως βλέπουμε στην φωτογραφία.
    Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα
  • Βάζουμε σε κάθε πιτάκι ένα κ.γ περίπου βούτυρο και το αλείφουμε με το χέρι.
  • Το πρώτο πιτάκι το ανοίγουμε, για να καλύψουμε τα υπόλοιπα που θα μπουν επάνω.
  • Κλείνουμε και καλύπτουμε τα πιτάκια και τα 9 θα γίνουν ένα όπως το βλέπουμε.
    Εύκολη Ζύμη σαν Σφολιάτα
  • Το ίδιο ακριβώς θα κάνουμε και με τα 7 μπαλάκια, θα γίνουν ένα φύλλο.

Για τη γέμιση

  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο να φύγουν τα υγρά.
  • Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες να φύγει η φλούδα και τις κόβουμε φέτες, γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και βάζουμε τις μελιτζάνες για 10 λεπτά (έτσι δεν ρουφάνε λάδι).
  • Βάζουμε ένα τηγάνι να κάψει και προσθέτουμε λάδι και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τις μελιτζάνες (αφού τις στύψουμε και τις κόψουμε καρέ).
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την τομάτα κομμένη καρέ, τον τραχανά και τα μπαχαρικά, αφήνουμε 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά (χτυπημένα ελαφρώς) και τέλος τον μαϊντανό.
  • Συνεχίζουμε αφού κρυώσει τελείως η γέμιση.

Για τελείωμα

  • Ανάβουμε το φούρνο180 βαθμούς αέρα και κάτω αντίσταση και βουτυρώνουμε το ταψί.
  • Ανοίγουμε το φύλλο με τα 9 μπαλάκια φύλλο, όσο ακριβώς είναι το ταψί.
  • Βάζουμε από πάνω την γέμιση και ανοίγουμε το φύλλο με τα 7 μπαλάκια.
  • Το φύλλο που θα καλύψει την πίτα, θα το ανοίξουμε πιο μεγάλο και θα μπει σουρωτά.
  • Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο επάνω στην πίτα, να πάει παντού και γύρω – γύρω.
  • Χαράζουμε την πίτα πριν την ψήσουμε και όχι μέχρι κάτω.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς να ροδίσει. Ανάλογα τον φούρνο σας 50 με 60 λεπτά, αφήνουμε 10 λεπτά και σερβίρουμε την πιο νόστιμη Μελιτζανόπιτα.
    Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος

Έξυπνα Μυστικά

Μελιτζανόπιτα
Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλιά σας  !!
Θερμίδες: 376.24kcal
Πιάτο: Αλμυρές Πίτες, Λαχανικά
Κουζίνα: Ελληνική
Keyword: Παραδοσιακές
Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολη

Διατροφική Αξία

Θερμίδες: 376.24kcal | Υδατάνθρακες: 36.36g | Πρωτεΐνη: 8.42g | Λιπαρά: 22.1g | Κορεσμένα Λιπαρά: 9.12g | Φυτικές Ίνες: 2.87g | Σάκχαρα: 2.52g

Προσωπική σημείωση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαθμολογία Συνταγής




Close
Elpidas Little Corner© Copyright 2020. All rights reserved.
Close