Σας έχω πει πολλές φορές πόσο αγαπάω τις ζύμες, μου αρέσει να δοκιμάζω συνέχεια διάφορα. Έτσι λέω να φτιάξουμε ζύμες με αλεύρι ολικής άλεσης, έφτιαξα για αρχή αυτά τα ψωμάκια Ζαπατάκια Ολικής.
Μένουν για μέρες μαλακά και μπορείτε να τα γεμίσετε με λαχανικά τυριά ότι θέλετε. Και το καλύτερο σας το κράτησα για το τέλος, αν και σίγουρα θα το μαντέψατε, η ζύμη δεν θέλει ζύμωμα.
Ζαπατάκια Ολικής
Είναι μια τέλεια λύση για σας και τα παιδιά σας !
Εργαλεία
- Λαμαρίνα
- Μπολ
- Ξύλινη Κουτάλα
- Πινέλο Σιλικόνης
Συστατικά
- 350 γρ Αλεύρι Ολικής Άλεσης
- 350 γρ Νερό χλιαρό
- 200 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ Ελαιόλαδο
- 15 γρ Ταχίνι
- 8 γρ Αλάτι Μεσολογγίου
- 7 γρ Ξηρή Μαγιά
- 6 γρ Ζάχαρη
- Σουσάμι
Οδηγίες
- Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το νερό, προσέχουμε να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με την μαγιά.
- Ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι και προσθέτουμε σιγά - σιγά το νερό.
- Μόλις ξεκολλήσει από το μπολ η ζύμη, είναι έτοιμη, λαδώνουμε το μπολ σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να γίνει διπλάσια περίπου 1-1 ½ ώρα.
- Ξεφουσκώνουμε και διπλώνουμε τη ζύμη τη χωρίζουμε ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τα Ζαπατάκια μας, εγώ τη χώρισα στα 8.
- Τα βάζουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν μισή ώρα περίπου.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς αέρα και κάτω αντίσταση 12 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος και τον φούρνο σας.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Όταν ψηθούν τα φυλάμε σκεπασμένα για να παραμείνουν μαλακά.
Καλή επιτυχία περιμένω τα σχόλιά σας !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 280.13kcal | Υδατάνθρακες: 52.14g | Πρωτεΐνη: 9.09g | Λιπαρά: 5.02g | Κορεσμένα Λιπαρά: 0.74g | Φυτικές Ίνες: 5.71g | Σάκχαρα: 1g
Προσωπική σημείωση