Είχα στο μυαλό μου εδώ και καιρό να φτιάξω μια κοτόπιτα, αν και έχω μοιραστεί μαζί σας κάποιες συνταγές. Έτσι λοιπόν είπα να την δοκιμάσω και εννοείται να την μοιραστώ μαζί σας, πάμε να την φτιάξουμε μαζί;;
Κοτόπιτα
Μια κοτόπιτα απλή με ξεκάθαρη γεύση, χωρίς πολλά υλικά !
Εργαλεία
- Αντικολλητικό Τηγάνι
- Μπολ
- Πλάστης ξύλινος
- Πλαστήρι
- Ταψί 36 εκ.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 450 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ Νερό χλιαρό
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- ½ κ.σ. Αλάτι Μεσολογγίου
- ½ κ.σ. Ζάχαρη
- ½ κ.σ. Ξύδι
Για τη γέμιση
- 1½ κούπα Γραβιέρα ή ρεγκάτο
- 1 κούπα Φρέσκο Γάλα
- 2 Στήθη Κοτόπουλο
- 2 κ.σ. Αλεύρι Κούλα
- 1 κ.σ. Βούτυρο
- 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Αλάτι Μεσολογγίου
- Πιπέρι
- Curry Mix για Κοτόπουλο
Για τα φύλλα
- 6 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Βούτυρο
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι.
- Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι.
- Ζυμώνουμε καλά και έχουμε μια μαλακή ζύμη, σκεπάζουμε να ξεκουραστεί, μόλις περάσουν 10 λεπτά χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια.
- Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο, φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
- Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Για τη γέμιση
- Βάζουμε σε τηγάνι το λάδι, το βούτυρο και το κοτόπουλο κομμένο σε κύβους, μόλις αλλάξει χρώμα προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το γάλα και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε, μόλις πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως πριν τελειώσουμε την πίτα.
Για τελείωμα
- Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.
- Βάζουμε τη γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού και ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο.
- Το 2° φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση.
- Το ίδιο κάνουμε με το 3°-4°-5° φύλλο, τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί.
- Ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο και γυρίζουμε αυτό που προεξέχει, αλλά βάζουμε βούτυρο σοφτ εκεί που γυρίζει.
- Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα.
- Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια, ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο.
- Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι, το τινάζουμε πάνω δηλαδή 5-6 φορές.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου. Να ξεκολλήσει γύρω - γύρω από το ταψί και να ξεροψηθεί.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κρεμμύδι στο κοτόπουλο ή κόκκινη πιπεριά.
Να προσθέσετε μπέικον ή μανιτάρια ακόμα και λαχανικά.
Μπορείτε να φτιάξετε την γέμιση με κοτόπουλο που σας έχει περισσέψει.
Καλή Επιτυχία !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 439.05kcal | Υδατάνθρακες: 37.83g | Πρωτεΐνη: 19.87g | Λιπαρά: 22.7g | Κορεσμένα Λιπαρά: 7.38g | Φυτικές Ίνες: 1.33g | Σάκχαρα: 2.09g
Προσωπική σημείωση
Αν οπου αλευρι βαλω ιδια ποσοτητα αλευρι σταρενιο ολικης αλεσης το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο;;;
Πες εγώ τις πίτες μου της φτιάχνω με αλεύρι Κούλα. Μπορείς να το δοκιμάσεις με το δικό σου αλεύρι