Πρόσφατα γνώρισα μια θεία μου, κοινή αγάπη και των δυο μας οι πίτες. Η γιαγιά της την έμαθε να φτιάχνει πίτες και εγώ μόλις το άκουσα ξετρελάθηκα. Ξέρετε την λατρεία μου για τις πίτες και έτσι δεν έχασα την ευκαιρία. Ρούφηξα κάθε λέξη και τεχνική της θείας μου και έφτιαξα την Τυρόπιτα! Η προγιαγιά μου στο Καρπενήσι, έμαθε την θεία μου τώρα ήρθε η σειρά μου. Ενθουσιάστηκα πάρα πολύ, ένιωθα τόσο τυχερή θα καταλάβετε το γιατί σε λίγο.
Πάμε να φτιάξουμε μια ξεχωριστή νόστιμη Καρπενησιώτικη Τυρόπιτα της γιαγιάς!
Τυρόπιτα της γιαγιάς
Είμαι πολύ χαρούμενη με αυτή την συνταγή, γιατί είναι της προγιαγιάς μου !
Εργαλεία
- Ξύλινη Κουτάλα
- Πινέλο Σιλικόνης
- Πλάστης ξύλινος
- Πλαστήρι
- Ταψί 36 εκ.
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 450 γρ Αλεύρι Κούλα για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα Νερό χλιαρό
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- ½ κ.σ. Αλάτι Μεσολογγίου
- ½ κ.σ. Ζάχαρη
- 1 κ.γ. Ξύδι
Για τη γέμιση
- 350 γρ Φέτα
- 150 γρ Μυζήθρα ή ανθότυρο
- ½ φλ Καλαμποκέλαιο
- ½ φλ. Φρέσκο Γάλα
- 2 Αυγά
- 1 κ.σ. Μπέϊκιν Πάουντερ
- ½ κ.σ. Ζάχαρη
- ½ κ.σ. Αλάτι Μεσολογγίου
Για το φύλλο
- 5 κ.σ. Καλαμποκέλαιο
- Βούτυρο μαλακό
Οδηγίες
Για τη ζύμη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξύδι και το λάδι.
- Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι.
- Ζυμώνουμε καλά και έχουμε μια μαλακή ζύμη, σκεπάζουμε να ξεκουραστεί, μόλις περάσουν 10 λεπτά χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια.
- Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο, φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
- Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τα σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Για τη γέμιση
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα,με το γάλα, το καλαμποκέλαιο, το μπέικιν και την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Για τελείωμα
- Λαδώνουμε το ταψί και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.
- Βάζουμε γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού και ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο.
- Το 2° φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί και πάλι γέμιση.
- Το ίδιο κάνουμε με το 3°-4°-5° φύλλο, τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί. Ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο. Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει, αλλά βάζουμε βούτυρο σοφτ εκεί που γυρίζει.
- Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί και σκεπάζουμε την πίτα.
- Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια, ρίχνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο. Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι, το τινάζουμε πάνω δηλαδή 5-6 φορές.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου. Να ξεκολλήσει γύρω - γύρω από το ταψί και να ξεροψηθεί.Έναρξη Χρονομέτρου Ψησίματος
Έξυπνα Μυστικά
Μπαίνει έτοιμη και στην κατάψυξη.
Το καλαμποκέλαιο στην γέμιση.
Το διαφορετικό κλείσιμο της πίτας, όταν ανοίγω τα φύλλα ρολάρω 4-5 φορές.
Η πίτα θέλει καλό ζύμωμα και πολύ αγάπη!
Αυτή είναι η πίτα της προγιαγιάς μου Ολυμπίας. Ευχαριστώ την θεία μου Ελευθερία για την συνταγή !!
Διατροφική Αξία
Θερμίδες: 375.78kcal | Υδατάνθρακες: 27.87g | Πρωτεΐνη: 10.25g | Λιπαρά: 25.01g | Κορεσμένα Λιπαρά: 7.04g | Φυτικές Ίνες: 0.87g | Σάκχαρα: 2.81g
Προσωπική σημείωση
Ελπίδα μου ανάμεσα στα φύλλα δεν βάζεις λάδι ή βούτυρο;
Καλησπέρα Χρόνια Πολλά. Όχι δεν βάζω, στη συγκεκριμένη μπαίνει στη γέμιση.
Καλησπέρα Ελπίδα μου. Με όλη μου την αγάπη και το σεβασμό προς εσένα στη συνταγή στα υλικά της γέμισης αναφέρεις 2 φορές το Καλαμποκελαιο στην αρχή γράφεις 1/2 φλ και πιο κάτω 1 κ.σ. ισχύουν και τα δύο?
Καλησπέρα, σε ευχαριστώ για την παρατήρηση. Το 1 κ.σ. είχε γραφτεί εκ παραδρομής. Η συνταγή διορθώθηκε.